Magazin

Putem intrerupe tratamentul cu antibiotice daca ne simtim mai bine?

Publicat: 23 mart. 2015
1
De cele mai multe ori medicii recomanda sa termini tratamentul cu antibiotic, dar aceasta recomandare este acum contestata de medici din Australia. Ai luat antibiotice pentru o durere de gat, dar dupa doua zile te simti mai bine – cu exceptia faptului ca pastilele te fac sa te simti rau. In acest caz, ar trebui sa le iei in continuare? Medicii spun ca atunci cand tratamentul nu este finalizat, unele bacterii vor supravietui, iar acestea vor fi mai rezistente la antibiotic la un tratament viitor. Spre binele tau si pentru a nu dezvolta rezistenta la antibiotice, ar fi bine sa finalizezi tratamentul. Dar, intr-un articol publicat recent in Medical Journal of Australia, Gwendolyn Gilbert de la Universitatea din Sydney a scris: „Exista o conceptie gresita ca rezistenta apare daca un tratament cu antibiotic prescris nu este finalizat.” Gwendolyn Gilbert sustine ca exista un risc minim, daca opresti tratamentul atunci cand simptomele unei infectii usoare dispar.
Chris Del Mar de la Universitatea Bond din Queensland sustine ca, pentru infectiile respiratorii si urinare acute, medicii ar trebui sa recomande pacientilor sa inceteze tratamentul cu antibiotic de indata ce se simt mai bine. Numai pentru anumite boli, cum ar fi tuberculoza sau osteomielita, tratamentul trebuie continuat pana la final sau pana cand medicul lor le spune altfel. Persoanele care au probleme cu sistemul imunitar ar trebui sa asculte, de asemenea, sfatul medicului. Ar trebui sa fim impotriva a decenii de sfaturi medicale si sa nu mai luam antibiotice daca ne simtim mai bine?
Solutia este complicata. Depinde pentru ce boala ai luat antibiotice. Gilbert spune ca oprindu-le prematur nu iti cresti direct riscul de rezistenta – cum se intampla mai frecvent cu tratamentele prelungite. In multe cazuri, corpul nostru poate elimina orice bacterie ramasa. Si, pentru ca multe persoane cu infectii ale tractului respirator nu au nevoie de antibiotice in primul rand, pentru ca infectia nu este de fapt cauzata de bacterii, oprirea lor este justificata. Antibioticele modifica flora intestinala normala foarte repede – anuland bacterii inofensive, lasand pacientul sensibil la bacterii rezistente, cum ar fi Clostridium difficile. „Deci, pentru anumiti pacienti, cu cat sunt expusi mai putin la antibiotic cu atat e mai bine,” spune Gilbert.
In concluzie, daca vi se prescrie un antibiotic, intrebati medicul daca intr-adevar aveti nevoie de el si daca puteti sa intrerupeti tratamentul cand va simtiti mai bine.  Este o intrebare prea complicata sa raspunzi cu un simplu da pentru ca trebuie sa se tina cont de tipul de infectie si de istoricul medical.
Adauga un comentariu