Boli si tratamente

Putem trăi cu o arteră blocată?

Publicat: 11 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Putem trăi cu o arteră blocată
Dacă o arteră coronariană este complet blocată, este semnul că persoana a avut un atac de cord

Sângele care circulă în artere este esențial pentru buna funcționare a organismului, deoarece aduce oxigenul necesar pentru viața țesuturilor. Dacă o arteră este blocată, organul pe care îl alimentează cu sange are de suferit. Dar putem trăi cu o arteră blocată?

Obstrucția arterială sau artera blocată poate fi progresivă, prin formarea unei plăci de aterom, sau bruscă, în timpul migrației unui tromb sau cheag care obstrucționează complet o arteră: acesta este un mecanism implicat în accidentul vascular cerebral ischemic, infarct miocardic sau ischemie acută, în special a piciorului. Aceste două fenomene pot fi legate. Obstrucția arterială determină întreruperea alimentării cu sânge a organului irigat, prin urmare funcționarea acestuia este modificată într-un mod mai mult sau mai puțin sever.

Simptomele arterei înfundate

Simptomele unei obstrucții arteriale depind de locația sa. Dacă este vorba de arterele coronare, simptomele vor fi cele ale unui infarct miocardic (opresiune toracică, durere, dificultăți de respirație). Dacă este o artă carotidă, semnele vor fi cele ale unui accident vascular cerebral. Ischemia acută a piciorului provoacă dureri bruște, asemănătoare crampelor, care îngreunează mersul sau chiar mobilizarea piciorului. Acesta devine alb, rece, aproape înghețat, iar sensibilitatea dispare.

Care sunt cauzele arterei coronare înfundate

Factorii care promovează formarea plăcii ateromatoase sunt așa-numiții factori de risc cardiovascular: consumul de tutun, stresul, colesterolul, diabetul, obezitatea, lipsa activității fizice, tensiune arterială crescută, ereditatea.

Fumatul cronic, obezitatea și îmbătrânirea cresc riscul obstrucției arteriale. În acest caz, fluxul sanguin către zona afectată este întrerupt. Este o urgență numită ischemie acută. Aceasta din urmă are două cauze principale: embolia arterială care reprezintă aproximativ 40% din cazuri și tromboza arterială localizată (aproximativ 60% din cazuri).

Testele prescrise pentru diagnosticarea obstrucției arteriale depind de localizarea acesteia și de semnele clinice asociate. Dopplerul arterial este un ultrasunet care urmează calea arterială și care face posibilă vizualizarea unui eventual tromb. Suspiciunea de obstrucție arterială este întotdeauna o urgență.

Putem trăi cu o arteră blocată?

Este posibil să trăiești cu artera blocată. Dar dacă o arteră coronariană este complet blocată, este semnul că persoana a avut un atac de cord. Prin urmare, o parte a inimii a fost deteriorată, nu mai este irigată corespunzător. Când o arteră este blocată, celelalte artere se sting. Putem avea o calitate a vieții satisfăcătoare, cu medicamente pe tot parcursul vieții și monitorizare cardiologică, dar cel mai adesea nu vom avea aceeași capacitate de efort ca cineva care are inima în stare bună.

Adauga un comentariu