Sanatate

Puteți achiziționa fără rețetă anticoncepționale? Cele mai răspândite mituri despre pilule contraceptive

Publicat: 14 iun. 2022
o persoana ce tine in mana mai multe tipuri de anticonceptionale fara reteta
Anticoncepționalele pot fi achiziționate fără rețetă, însă nu este indicat fără un consult la medicul specialist în prealabil

Dacă v-ați întrebat dacă se pot achiziționa anticoncepționale fără rețetă, răspunsul este da. Cu toate aceste, nu este recomandat. Pilule pot avea efecte adverse, iar unele persoane pot dezvolta anumite complicații. De aceea, este indicat să mergeți înainte la un consult ginecologic.

De-a lungul timpului, în popor s-au format mai multe mituri cu privire la pilule contraceptive. Cel mai popular este cel conform căruia, pastilele pot îngrășa. 

Puteți achiziționa fără rețetă anticoncepționale?

Anticoncepționalele sunt folosite pentru a preveni sarcinile nedorite, însă medicamentele nu vă protejează și de bolile cu transmitere sexuală. Acestea se pot achiziționa și fără rețetă, dar nu sunt recomandate fără un consult la medicul specialist. Înainte de administrarea pilulelor, trebuie să vă faceți anumite analize pentru ca ginecologul să vă recomande medicamentele potrivite. Alegerea contraceptivelor potrivite depinde de anumiți factori precum bolile cronice, sănătatea cardiovasculară, simptomele din timpul menstruației și anumite medicamente ce pot interfera cu anticoncepționalele. Pentru a fi sigure că nu rămâneți însărcinate, în prima lună se pot utiliza atât pilulele, cât și prezervativele. Înainte de a începe administrarea pastilelor trebuie să aveți în vedere și efectele adverse pe care acestea le-ar putea avea. 

Cele mai frecvente simptome pe care le puteți manifesta după ce începeți să luați medicamentele sunt greața, sângerări între menstruații, libido scăzut și sensibilitate la nivelul sânilor. De obicei, acestea trec de la sine după câteva luni. De asemenea, unele persoane pot prezenta și schimbări bruște ale dispoziției, pot fi mai irascibile. În cazul în care v-ați decis să folosiți această metodă contraceptivă, trebuie să acordați o atenție sporită și asupra complicațiilor ce pot apărea. Printre cele mai frecvente se numără tromboza, atacul de cord, cheaguri de sânge, atacul vascular cerebral și embolism pulmonar. În majoritatea cazurilor, complicațiile se manifestă la femeile obeze, la persoanele hipertensive sau la cele imobilizate la pat.

 Cele mai răspândite mituri despre medicamentele contraceptive

De-a lungul timpului, s-au format mai multe mituri cu privire la anticoncepționale. Majoritatea din ele sunt false sau nu au fost demonstrate științific. Cel mai întâlnit mit este cel cum că pilulele contraceptive îngrașă. Mai multe studii au demonstrat faptul că nu există nici o legătură între administrarea pastilelor și luarea în greutate. Un alt mit este cel conform căruia, medicamentele trebuie luate în fiecare zi la aceeași oră. Acest lucru nu este rău, însă atât timp cât sunt luate în fiecare zi, nu trebuie să țineți cont de oră. Persoanele ce au înaintat în vârstă nu trebuie să mai administreze contraceptivele pentru că nu mai rămân însărcinate, este o informație falsă. 

Orice femeie poate concepe un copil până ce ajunge la menopauză. Chiar dacă menstruația începe să devină neregulată și înaintați în vârstă, nu este exclus faptul că ați putea rămâne gravidă. Menopauza se poate instala între 40 și 55 ani. O informație ce poate duce persoanele în eroare este faptul că toate anticoncepționalele sunt la fel. Acest lucru nu este adevărat. Pilule diferă în funcție de firma producătoare și în funcție de combinațiile de estrogen și progesteron. De obicei, persoanele trebuie să încerce mai multe tipuri de pastile pentru a stabili care sunt cele mai potrivite nevoilor și stilului lor de viață.

Anticoncepționalele pot fi achiziționate fără rețetă, însă nu este indicat fără un consult la medicul specialist în prealabil. În funcție de fiecare persoană în parte, pilule administrate sunt diferite.
Adauga un comentariu