Magazin

Putin avertizeaza: Fara o crestere sustinuta a economiei nu vom avea stabilitate in lume

Publicat: 01 ian. 2014
1

Rusia a preluat miercuri presedintia anuala a Grupului celor mai dezvoltate opt state (G8), propunand crearea de mecanisme eficiente de combatere a celor mai mari amenintari cu care se confrunta lumea, precum terorismul si traficul cu stupefiante, consemneaza miercuri agentia EFE, citata de Agepres. Principalul obiectiv al mandatului sau, enuntat de presedintele Vladimir Putin, este garantarea cresterii stabile a economiei mondiale, in lipsa careia nu exista stabilitate.

Grupul celor opt (G8) este format din statele cele mai dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic si militar: Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

‘Amenintarile la adresa dezvoltarii stabile sunt tot mai diverse. Se multiplica focarele de violenta si de conflicte sociale, se epuizeaza sistemul de drept international’, a mentionat Vladimir Putin, intr-un mesaj difuzat cu ocazia preluarii acestei presedintii. Liderul de la Kremlin a adaugat ca lumea este afectata de convulsii economice, dezastre naturale si catastrofe ecologice si, avand in vedere relatiile de interdependenta, ‘problemele unei tari sau regiuni capata inevitabil o dimensiune globala’.

Dupa ce a avertizat ca instrumentele de lupta impotriva crizei nu sunt indeajuns de eficiente, Putin a spus ca, in acest context, G8 trebuie sa se concentreze pe provocarile prezente si pe cele care se prefigureaza si ‘sa-si asume responsabilitati pentru viitor’.

Presedintia rusa a G8, preluata dupa ce diplomatia de la Moscova a intregistrat anul trecut succese notabile, precum acordul privind eliminarea arsenalului nuclear sirian sau acordul preliminar asupra programului nuclear iranian, propune partenerilor sai ‘elaborarea de mecanisme colective pentru a pune sub control riscurile cele mai substantiale’, a indicat liderul rus, subliniind ca deviza acestei presedintii, ‘Gestiunea riscurilor pentru garantarea cresterii stabile intr-o lume sigura’, reflecta prioritatile diplomatiei ruse in acest mandat. ‘Este vorba despre lupta impotriva traficului cu droguri, terorismului si a extremismului, solutionarea conflictelor regionale, apararea sanatatii populatiei si crearea unui sistem global de gestiune a riscurilor in caz de dezastre naturale sau tehnologice’, a explicat Putin.

În acelasi timp, liderul de la Kremlin a punctat ca obiectivul principal este garantarea cresterii stabile a economiei mondiale, pentru ca altfel va fi ‘greu de combatut instabilitatea la alte capitole’. ‘Avem in vedere sa intensificam activitatea comuna pentru stimularea cresterii economice globale, pentru reducerea somajului si eliminarea barierelor protectioniste in comert si investitii’, a detaliat Putin. El a mai subliniat ca Rusia nu considera G8 ‘un fel de club elitist al liderilor mondiali care discuta cu usile inchise despre destinele umanitatii’, ci ‘este deschisa dialogului si cooperarii’.

Adauga un comentariu