National

Putin, despre reactia SUA la scrisoarea trimisa de el Europei: ‘Nu este frumos sa citesti scrisorile altora’

Publicat: 13 apr. 2014
1

‘Nu este frumos sa citesti scrisorile altora’, astfel a raspuns vineri presedintele rus Vladimir Putin la comentariile venite de la Washington dupa ce el le-a adresat liderilor europeni o scrisoare in care ii avertizeaza ca aprovizionarea cu gaze a tarilor europene poate fi afectata de neplata datoriilor Kievului fata de Moscova, relateaza agentiile Reuters si EFE.

In respectiva scrisoare, trimisa joi catre sefii de stat din 18 tari europene care importa gaze din Rusia, intre care si Romania, liderul de la Kremlin le solicita acestora sa organizeze convorbiri la nivel inalt in vederea stabilizarii economiei Ucrainei si pentru ca aceasta sa plateasca Gazpromului datoria acumulata, notand ca in caz contrar asigurarea fluxului normal de gaze naturale rusesti catre statele europene ar putea fi afectata.

Citeste si Avertismentul lui Putin pentru 18 state europene, inclusiv Romania

Dupa anuntul expedierii acestei scrisori, un purtator de cuvant al Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki, a acuzat Rusia ca ‘foloseste energia ca instrument de coercitie impotriva Ucrainei’, intrucat a majorat semnificativ pretul gazelor naturale pe care le livreaza acestei tari.

‘Nu este frumos sa citesti scrisorile altora. Eu nu lor le-am scris (Statelor Unite), ci consumatorilor de gaze din Europa. Cu totii suntem obisnuiti ca prietenii nostri americani sa asculte, dar sa tragi cu ochiul este foarte urat’, a spus Putin in timpul unei sedinte a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Citeste si Victor Ponta: O eventuala oprire a livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina nu va afecta

Referindu-se la datoria Ucrainei, estimata de Gazprom la 2,2 miliarde de dolari, liderul de la Kremlin a declarat ca Rusia nu poate suporta singura aceasta suma, motiv pentru care s-a adresat liderilor europeni cu solicitarea de a organiza o reuniune in vederea gasirii de solutii de sustinere a economiei ucrainene, astfel incat aceasta sa nu intre in faliment.

‘Prajiturelele de pe Maidan nu ajung. Nu sunt suficiente pentru a evita caderea economiei ucrainene intr-un haos total’, a ironizat Putin, facand aluzie la Victoria Nuland, adjuncta secretarului american de stat, care in timpul protestelor de la Kiev impotriva regimului pro-rus condus de Viktor Ianukovici le-a distribuit manifestantilor produse de patiserie.

Citeste si Rusia, catre SUA, despre anexarea Crimeei: Acceptati-o si treceti peste. Crizele, plansul si

Adauga un comentariu