International

Putin vorbeste despre misiunea armatei ruse in Siria

Publicat: 15 sept. 2015
1

Rusia va continua sa ofere asistenta tehnicomilitara Siriei in lupta impotriva militantilor gruparii teroriste Statul Islamic si invita intreaga comunitate internationala sa i se alature, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin la summitul Organizatiei Tratatului pentru Securitate Colectiva, care se desfasoara in capitala tadjika Dusanbe. „Noi sprijinim guvernul sirian in confruntarea cu agresiunea terorista, i-am furnizat si ii vom furniza asistenta militara si tehnica necesara si invitam si alte state sa ni se alature’, a spus Putin, estimand ca, „daca Moscova nu ar fi sprijinit Siria, situatia din aceasta tara ar fi fost mai grava decat in Libia, iar fluxul de refugiati ar fi fost si mai mare”. Sprijinul acordat de Moscova „guvernului legitim al Siriei nu este legat in niciun fel de afluxul de refugiati (in Europa) din tari precum Libia, Irak, Yemen, Afganistan si alte state”, a tinut sa sublinieze liderul rus in acelasi discurs, respingand incercarile de a atribui Rusiei vina pentru afluxul de refugiati sirieni in Europa.

Vezi si Compania Google, gasita vinovata in Rusia de abuz

„Vedem astazi ca se fac incercari de a atribui Rusiei responsabilitatea pentru aceasta problema. Se spune ca problema refugiatilor a aparut ca urmare a faptului ca Rusia sprijina guvernul legitim din Siria„, a spus el, atragand atentia ca populatia fuge din Siria in primul rand din cauza actiunilor militare, „impuse in mare masura din afara’ si ca urmare a atrocitatilor comise de teroristi. Potrivit lui Putin, fara implicarea regimului de la Damasc si a armatei siriene este imposibila izgonirea teroristilor din Statul Islamic de pe teritoriul Siriei si, in genere, din regiune. Presedintele Bashar al-Assad este dispus sa coopereze cu „fortele sanatoase” ale opozitiei siriene, a insistat Putin. Liderul rus a facut apel la comunitatea internationala sa lase deoparte ambitiile geopolitice si utilizarea standardelor duble in lupta impotriva terorismului si sa-si uneasca eforturile impotriva acestei amenintari. Rusia propune unificarea in cadrul unei coalitii largite a eforturilor tuturor partilor dispuse sa contribuie la lupta impotriva terorismului, a spus presedintele Vladimir Putin, indicand ca acestui efort ar trebui sa i se alature si guvernul de la Damasc, si kurzii si alte forte din regiune, in lipsa unui astfel de demers fiind imposibil de rezolvat alte probleme urgente, precum criza refugiatilor.

Vezi si Spatiul Schengen spulberat

Angajarea tot mai activa a Rusiei in Siria a suscitat preocupari in ultimul timp din partea SUA si NATO in conditiile in care Moscova sustine guvernul lui Bashar al-Assad si doreste sa se alature unei coalitii internationale impotriva jihadistilor din Statul Islamic. Washingtonul, care sprijina opozitia fata de regimul Bashar al-Assad, considera ca amplificarea prezentei ruse in Siria va duce la escaladarea situatiei si la o posibila reintalnire intre vechii inamici din perioada Razboiului Rece pe campul de lupta. Organizatia Tratatului pentru Securitate Colectiva este un bloc condus de Rusia in cadrul CSI (Comunitatea Statelor Independente), din care mai fac parte Belarus, Armenia, Kazahstan, Tadjikistan si Kargazstan.

Adauga un comentariu