Local

Putini ar rezista sa priveasca aceste imagini! El este singurul iesean care traieste deasupra apelor – FOTO, VIDEO

Publicat: 23 aug. 2015

@ Nici in cele mai renumite filme de groaza nu exista astfel de scene @ Satenii dintr-o comuna din Iasi nu si-au putut reveni din socul suferit in urma cu cativa ani @ Imaginile surprinse recent evidentiaza drama unei intregi comunitati @ Chiar daca de-a lungul timpului autoritatile au pregatit fel de fel de planuri ce ar trebui sa scuteasca pentru un timp oamenii de probleme, nici in ziua de astazi nu s-a luat vreo masura

Scene apocaliptice pot fi vazute si astazi dupa mai bine de cinci ani de la instaurarea haosului intr-o comuna din judetul Iasi. Aproape ca iti ingheata sangele in vene atunci cand pasesti pe malul drept al Siretului, in marginea satului Alexandru Ioan Cuza, din comuna ce poarta acelasi nume. Este greu sa iti imaginezi prin ce au trecut satenii in urma cu aproape cinci ani cand apa furioasa a muscat cu forta sfaramand tot ce i-a stat in cale.

O zi din mijlocul anului 2010 nu se va putea sterge din mintea satenilor, iar fiecare clipa de atunci provoaca si astazi durere si panica. La marginea satului Alexandru Ioan Cuza cateva case au fost construite cu decenii in urma, pe cand raul Siret era la o distanta de vreo 15 minute de alergat fata de ultima locuinta. Timpul a trecut, iar de prin anii ’60 raul a inceput sa-si faca drum din ce in ce mai aproape de sat. Incet, dar sigur, apele tulburi au ajuns sa bata la portile ultimelor case din sat, iar dupa 1990, raul a devenit o adevarata amenintare. Nimeni nu credea insa ca malul drept, ce se inalta la cativa metri buni deasupra nivelului apei, sa fie inghitit, iar casele sa fie rase de pe fata pamantului. Cu toate acestea puterea naturii a lovit, iar astazi pe fundul raului mai exista cateva grinzi din beton ce au stat drept temelie timp de ani buni pentru una dintre casele din comuna. Din acea zi a anului 2010 satenii din apropierea Siretului nu au mai avut liniste. In fiecare zi au cerut ajutorul lui Dumnezeu si autoritatilor, insa raspunsurile au intarziat sa apara. De fapt nu au aparut niciodata.

Granita ce nu poate fi trecuta de niciun om

La doi pasi de casa unui satean, gardul nu mai este necesar. Proprietatea pe care omul o detine este pazita strasnic de raul Siret, mai ales ca un pas gresit poate aduce moartea oricui. Chiar langa casa ieseanului, apele au format o prapastie de peste zece metri adancime ce se termina in apele reci. Nimeni nu are curajul sa se apropie de casa batranului, decat natura. „Cand eram copil si stateam cu parintii tot aici trebuia sa fug vreun sfert de ora pana sa ajung la Siret. Treceam o buna bucata de tarla, apoi dadeam de pasune, iar la capatul ei vedeam apa. De prin 1960 Siretul a inceput sa se apropie de sat. La un moment dat comunistii voiau sa ii mute albia, insa a venit Revolutia si nu s-a mai facut nimic. Pana acum cinci ani a mai crescut apa, dar nu a facut dezastru, dar atunci ne-a nenorocit. Casa de langa mine a fost inghitita de ape. Era o casa cumparata de cineva de prin partea Bacaului, a fost renovata, dar nu s-a bucurat prea mult de ea. Acum o parte din casa sta pe fundul raului. Se mai pot vedea si acum bucatile de grinzi betonate si caramizi. Apa atunci a trecut peste mal si a ajuns prin spatele casei mele pana la vecinii de mai la vale carora le-a distrus o buna parte din gospodarie. Va dati seama cata forta putea avea apa daca s-a inaltat mai bine de zece metri pana a ajuns la casele noastre. In acea perioada au tot venit ministri, consilieri si tot felul de autoritati care ne-au promis ca ne ajuta, dar asa a ramas totul. Probabil trebuie sa se mai intample vreo nenorocire sa ne ajute cineva”, sustine Petru Lazar, un satean din comuna Al.I. Cuza.

Cand vor primi satenii ajutor?

Locuitorii comunei Alexandru Ioan Cuza mai au de asteptat pana vor scapa de amenintarea apelor Siretului. Administratia Nationala Apele Romane Administratia Bazinala de Apa Siret a demarat o procedura privind regularizarea albiei raului dupa ce in ultimii ani apa a muscat din mal pana cand mai multe locuinte au fost afectate. De ani de zile a fost luata in calcul varianta regularizarii cursului de apa, insa lucrurile au batut pasul pe loc. Deja, Siretul a ajuns foarte aproape de locuintele din zona, riscul prabusirii caselor fiind extrem de ridicat. Autoritatile judetene au facut o solicitare catre Guvern pentru alocarea de fonduri inca de anul trecut, dar care a fost luata in considerare abia recent. Contractul prevede proiectarea documentatiei tehnico-economice pentru amenajarea albiei Siretului in dreptul comunei Alexandru Ioan Cuza, valoarea lucrarilor fiind de 437 mii lei.

„Investitia este necesara. Prin realizarea lucrarilor de regularizare a albiei raului Siret pe acest sector se evita producerea unor pagube deosebit de mari prin afectarea grava a unor locuinte, inclusiv anexele gospodaresti, a circa 80 hectare terenuri agricole si 15 hectare terenuri impadurite, precum si a altor obiective social-economice, respectiv doua balastiere, reteaua de drumuri comunale si satesti si retele de utilitati”, se arata in documentatia proiectului.

Deocamdata singurul lucru pe care satenii il pot face este sa spere ca apa nu le va distruge si in acest an tot ceea ce au reusit sa reconstruiasca. Pana acum oamenii spun ca au dormit linistiti pentru ca anul a fost secetos. Chiar daca au ramas cu casele, recoltele lor au fost distruse. Cu totii spera insa ca totul se va termina cu bine, iar pe fundul raului sa nu mai ajunga agoniseala lor de-o viata.loading...

Adauga un comentariu