Secretele istoriei

Putini romani stiu asta! Ce a cantat Nicolae Ceausescu cu putin timp inainte sa moara

Publicat: 19 sept. 2019

Imaginile cu executia sotilor Ceausescu au facut inconjurul lumii. Care au fost, insa, ultimele cuvinte ale dictatorului?

Procesul sotilor Ceausescu a inceput pe data de 25 decembrie ora 13:20 si s-a terminat in jurul orei 14:40. Sentinta de condamnare la moarte a fost pronuntata la ora 14:45 si desi verdictul admitea recurs, a fost executata cinci minute mai tarziu (14:50), in curtea garnizoanei din Targoviste.

Unul din avocati motivase ca, din moment ce inculpatii nu recunosc tribunalul, nu mai exista cale de atac a sentintei, asa ca decizia trebuia sa devina definitiva. In drum spre locul executiei Nicolae Ceausescu a exclamat „Puteam fi impuscati fara mascarada asta!”.

Inainte sa moara Ceausescul ar fi strigat: „Traiasca Republica Socialista Romania Libera si Independenta! Moarte tradatorilor! Istoria ma va razbuna!”.

Conform altor surse, se pare ca „cel mai iubit fiu al poporului” a inceput sa cante fragmente din Internationala (cel mai cunoscut cantec socialist). „L-am impuscat in timp ce canta”, avea sa marturiseasca ulterior Dorin Marian Carlan, unul dintre membrii plutonului de executie, potrivit Shtiu.ro.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit