Local

RA Termoficare a dat liber la contorizare pentru datornici

Publicat: 14 iul. 1999

•Cei aflati in aceasta situatie trebuie sa fie de acord cu plata debitului in maxim sase luni •Aceasta concesie este facuta in schimbul gajarii unor bunuri mobile din casa care sa acopere valoarea debitului

In principiu, aprobarea pentru contorizarea unui apartament este data de presedintele sau administratorul unei asociatii. Aceasta aprobare este necesara dintr-un motiv tehnic si anume concordanta caracteristicilor contoarelor din casa cu cele de pe scara sau de la imobilul respectiv. Pe de alta parte, in cazul imobilelor necontorizate, contorizarea individuala este problematica pentru ca in cazul acestora masurarea se face in regim pausal. La asociatiile gestionate de Administratia de Cladiri, sectie a RA Termoficare, rolul administratorilor este luat de conducerea regiei. Sub „domnia” lui Arcadie Dubet era complet interzis ca o persoana care are datorii la intretinere sa-si instaleze apometre. Rationamentul ex-directorului se referea la faptul ca aceasta este una din singurele pirghii prin care administratorii pot actiona impotriva locatarilor pentru a-i obliga pe restantieri sa isi plateasca datoriile. La acest punct de vedere se opunea cel al consumatorilor care preciza ca nu vor putea niciodata sa reduca nivelul restantelor daca valoarea intretinerii se mentine ridicata in absenta apometrelor.
Noua conducere a regiei a schimbat aceasta politica, permitind restantierilor sa isi instaleze contoare individuale, indiferent de cuantumul datoriilor. Nu fara conditii, insa. Cel aflat intr-o asemenea situatie trebuie sa adreseze o cerere conducerii regiei. Aceasta urmeaza sa fie aprobata doar dupa ce locatarul respectiv se angajeaza ca va plati restanta, debit si penalizari, intr-o perioada de maxim sase luni. Aceasta promisiune este intarita prin oficiul Juridic unde se semneaza un angajament de plata in care se precizeaza ca in afara de ratele din graficul de esalonare se va plati si intretinerea curenta. In situatia in care aceste plati nu vor fi efectuate la termenele angajate, cel in cauza semneaza ca este de acord sa fie trecut la calculul intretinerii in sistem pausal si sa fie actionat in justitie de RAT in vederea recuperarii debitelor. In afara angajamentului, se mai semneaza un contract de gaj unde cel in cauza este de acord sa gajeze bunuri mobile din casa in vederea garantarii debitului. „Creditorul (regia) isi rezerva dreptul sa ridice bunurile gajate in cazul in care nu isi achita debitul urmind procedura vinzarii prin licitatie”. Totodata, „creditorul isi rezerva dreptul de a depune toate diligentele in vederea ipotecarii apartamentului proprietatea debitorului”. Dupa semnarea acestor documente, locatarul poate sa isi instaleze apometre. Se observa ca de acestea pot beneficia doar locatarii cu restante mici si care pot sa le lichideze intr-o perioada rezonabila de timp, pentru ca riscul nerespectarii acestor angajamente este foarte mare.
Ovidiu BUNEAloading...

Adauga un comentariu