Local

RA Termoficare lanseaza o provocare

Publicat: 24 apr. 1999
6

•O noua politica in relatiile cu beneficiarii •RA Termoficare va incheia contracte individuale cu locatarii •Acestea vor fi dupa modelul celor de la ROMGAZ, neexcluzind asociatia de proprietari •Intentia se va materializa numai dupa o contorizare cvasi – completa a consumurilor

Reprezentantii Regiei Autonome de Termoficare intentioneaza sa schimbe politica relatiilor lor cu beneficiarii. Cel mai important instrument al acestei schimbari de optica ar fi introducerea contractelor individuale cu locatarii. In prezent, RA Termoficare si RAJAC nu au nici o relatie contractuala directa cu locatarii, ci doar cu asociatiile de proprietari. Din acest motiv, s-a ajuns la aberatiile inregistrate in oras in care cele doua regii sisteaza furnizarea serviciilor pe care le presteaza la blocuri sau chiar asociatii intregi, penalizind in modul cel mai drastic atit pe cei care au restante la intretinere cit si pe cei care platesc cheltuielile. Directorul RA Termoficare, Romeo Mistreanu, a declarat ca, cel putin deocamdata nu se intentioneaza abandonarea contractului cu asociatiile; acest lucru ar fi si dificil din punct de vedere legal pentru ca, in conformitate cu Legea 114, a Locuintei, asociatia este reprezentantul locatarilor in raport cu furnizorii de servicii. „Initial vom reformula contractul cadru cu asociatiile pentru a se prevedea mai explicit drepturile si obligatiile partilor. Experienta ne-a demonstrat ca actualul contract nu corespunde modificarii realitatii din domeniul prestarii de servicii”, a mentionat directorul RAT.
O a doua etapa va fi declansarea unui program amplu de contorizare individuala a consumului de apa rece si de apa calda din apartamente. Programul urmeaza sa fie sustinut de RA Termoficare, care va instala apometrele si va recupera valoarea acestora numai din economiile obtinute; in paralel, scarile de bloc vor fi, de asemenea, dotate cu instrumente de masura a consumului, inclusiv cu gigacalorimetre care inregistreaza consumul de energie termica. Avind la dispozitie aceste posibilitati de masura, regia va putea incheia contracte direct cu locatarii. „Una din prevederi va consemna si posibilitatea regiei de a intra in apartamentul locatarului pentru a-i sista furnizarea serviciului in cazul in care acesta nu este platit. In timp, in acest mod, se va renunta la masura inechitabila a sistarilor in bloc si cei care isi platesc consumurile vor beneficia de acestea”, a mentionat Romeo Mistreanu. El a adaugat ca noile contracte, atit cu asociatiile cit si cu locatarii, vor intra in vigoare numai dupa consultari cu reprezentantii consumatorilor, el citind aici delegati ai asociatiilor de locatari cit si ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului.
Ovidiu BUNEA

Adauga un comentariu