Eveniment-Social

RA Termoficare nu mai sta la discutii: Iasul fara caldura!

Publicat: 04 feb. 1999

•De luni, 20 de asociatii sunt avizate pentru oprirea incalzirii, pentru ca au debite mai mari de 9 luni
•hotararea definitiva va fi luata doar dupa consultarea cu primarul
•primarul Constantin Simirad a aflat de hotararea RAT de la reporterul cotidianului nostru

In urma unei sedinte a conducerii Regiei Autonome de Termoficare s-a stabilit intreruperea furnizarii agentului termic secundar, a incalzirii. Este pentru prima data in istoria termoficarii in oras, cand aceasta masura este pe cale de a se aplica in timpul iernii si cand reprezentantii regiei isi asuma riscul nemultumirii celor afectati.

Este pentru prima data cand RAT inregistreaza astronomica datorie de 136 miliarde lei catre furnizorul de energie termica, o suma care pare tot mai improbabil ca va mai fi vreodata recuperata de la populatie. „Am luat aceasta hotarare, pentru ca am ajuns intr-un punct critic al existentei regiei. Povara debitelor a ajuns de nesuportat si nu mai putem functiona in continuare, intr-un sistem in care doar furnizam un serviciu fara a incasa contravaloarea acestuia”, a mentionat Romeo Mistreanu, inginer sef in cadrul RA Termoficare. El a precizat ca incasarile depasesc cele mai pesimiste asteptari, de la populatie primindu-se zilnic maxim 200 milioane lei, fata de o suma minima necesara de 800 milioane lei/zi.

Ingrijorator este faptul ca, masura inchiderii apei calde la aproape 100 de asociatii de locatari din oras in luna ianuarie nu a accelerat semnificativ ritmul incasarilor, situatie in care regia risca sa iasa din iarna, cu un debit de peste 200 miliarde de lei. Este posibil ca tocmai aceasta constatare sa fi determinat hotararea luata ieri, luandu-se la cunostinta, ca absenta apei calde nu are un impact prea mare. Precizam ca, in oras exista in prezent foarte multe asociatii, care nu au reusit sa isi achite facturile din iarna trecuta, situatie in care se afla si RA Termoficare in relatia sa cu CET I Iasi.

Masura sistarii incalzirii in oras, ar urma sa fie aplicata cu incepere de luni si sa afecteze deocamdata asociatiile din oras, care au debite mai vechi de 9 luni. Inginerul sef nu cunoaste numarul acestora, insa l-a estimat la circa 20. Totusi, sistarea incalzirii se va face numai dupa o consultare cu primarul Constantin Simirad. Acesta a precizat ca nu cunoaste nimic de intentia conducerii regiei, dar ca se va putea trece la aplicarea ei, numai dupa calcularea in amanuntime a consecintelor sociale ale acesteia. „Nu este joaca cu oprirea caldurii, pentru ca este vorba de copii si de batrani. Nu cunosc ce date imi vor prezenta cei de la regie, insa cred ca responsabilitatea imensa a unei asemenea actiuni, trebuie asumata si de catre Consiliul municipal”, a declarat Constantin Simirad. C

onducerea regiei va definitiva lista cu asociatiile care vor ramane fara apa calda, in cursul zilei de astazi. Prezentam mai jos, primele 10 asociatii de locatari, care aveau cele mai vechi debite la data de 31 decembrie 1998 si care este foarte posibil sa fie afectate de noua initiativa a conducerii RA Termoficare.loading...

Adauga un comentariu