Stiri medicale

Cei cu raceli dese sunt mai puternici in fata noului tip de coronavirus

Publicat: 07 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cei cu raceli dese sunt mai puternici in fata noului tip de coronavirus
Racelile dese ne pot feri de Covid-19

Racelile dese ne pot feri de Covid-19. Unele persoane care nu au fost niciodată expuse la noul coronavirus pot avea protecție împotriva acestuia, dar acest lucru este departe de a fi sigur.

Șansele tale de a face COVID-19 ar putea depinde în parte de modul în care corpul tău a reacționat ultima dată când ai facut o răceală simpla, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de cercetătorii de la Institutul de Imunologie La Jolla.

SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, e cel mai recent coronavirus, dar nu este primul. Există alte patru coronavirusuri, care pot provoca răceala comună. Noul studiu arată că unele persoane care nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2 au răspunsuri imune la acesta, deoarece au fost expuse la ceea ce sunt, în esență, veri mai mari ai noului coronavirus.

Oamenii de știință încă își dau seama exact ce înseamnă toate acestea. Dar este posibil ca persoanele cu răspunsuri imune la coronavirusurile comune să fie mai puțin susceptibile să facă COVID-19, spune Alessandro Sette, unul dintre autorii studiului.

Racelile dese ne pot feri de Covid-19

In urmă cu cateva luni, echipa lui Sette a detectat răspunsuri imune la noul coronavirus în probele de sânge colectate înainte de pandemia COVID-19 – ceea ce înseamnă că nu există nicio posibilitate prin care aceste probe sa provina de la persoane care au fost expuse la virus.

Această constatare a fost confirmată de studiile unor persoane din SUA, U.K., Olanda, Germania și Singapore. Aceste rapoarte au arătat că între o cincime și jumătate dintre cei care nu au fost niciodată expuși la noul coronavirus ar putea avea un răspuns imun la acesta.

Echipa lui Sette bănuia că cele patru coronavirusuri comune au fost răspunsul. Poate că sistemele imunitare ale unor persoane au avut de-a face deja cu tipuri de coronavirusuri comune care erau aproape identice cu noul virus.

Rezultatele nu demonstrează că expunerea la coronavirusuri anterioare protejează împotriva COVID-19. Dar dacă se intampla, asta ar ajuta la explicarea motivului pentru care COVID-19 este mortal pentru unii, în timp ce alții se recuperează cu aproape niciun simptom (vârsta și condițiile preexistente sunt, în mod clar, factori importanți).

Daniela Weiskopf, cercetător la Institutul de Imunologie La Jolla, citează pandemia de gripă porcină din 2009, în timpul căreia adulții de 65 de ani și mai mari aveau mai puține șanse să se îmbolnăvească; unii cercetători consideră că adulții în vârstă au beneficiat de un răspuns imun preexistent la un virus gripal similar decenii mai devreme.

Adauga un comentariu