Local

Racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva a fost purtată astăzi în procesiune la mănăstirile din judeţul Neamţ

Publicat: 05 apr. 2020

Decizie de ultim moment luată de Arhiepiscopia Iasilor. Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost purtate astăzi în procesiune pe la unele lăcaşuri de cult din zona judeţului Neamţ.

Racla a fost purtată cu o maşină, pe un traseu bine definit, decizia fiind luată de mai marii Arhiepiscopiei pentru a veni în sprijinul credincioşilor greu încercaţi în această perioadă de pandemia de coronavirus.. Racla a trecut pe la mai multe biserici unde a fost întâmpinată de preoţi sau călugări. Tot astăzi, racla cu sfintele moaşte va reveni în Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Este pentru a treia oară în istorie când racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva părăsesc Iașul.

În decurs de aproape 379 de ani, de când au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu, racla nu a părăsit Capitala Moldovei decât de două ori.

În timpul celui de-al doilea război mondial, pentru a fi protejată, racla cu sfintele moaște a fost mers în sudul țării, întorcându-se la Iași pe 26 noiembrie, în același an.

După trei ani, în vara lui 1947, credincioșii au solicitat Mitropoliei să fie scoase moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și duse în procesiune prin satele pârjolite de soare și afectate grav de război. Sfintele moaște ale ocrotitoarei Moldovei au fost purtate atunci prin localități din județele Iași, Vaslui, Roman, Bacău, Neamț și Baia.
Comentarii
Adauga un comentariu