Local

Racla Sfintei Cuvioase Parascheva a rămas în Catedrală, iar jandarmii păzesc intrările Mitropoliei. Preotul Constantin Sturzu: „Pelerinilor li s-a interzis să mai vină la Iaşi anul acesta, printr-o decizie discriminatorie” – FOTO/ VIDEO

Publicat: 08 oct. 2020
Forțele de ordine păzesc intrările Mitropoliei
Jandarmii păzesc intrările Mitropoliei din Iași

Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, a menţionat ca astăzi, 8 octombrie 2020, de la ora 06.00 ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei. Acesta susţine că printr-o decizie nedreaptă şi discriminatorie, pelerinilor nu li s-a permis să vină în municipiul Iaşi. În consecinţă, baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an, a rămas gol. Fiind mai mulţi jandarmi ce au înconjurat Mitropolia Bucovinei şi Moldovei, decât pelerini, Sfântă a rămas în biserică.

„Printr-o decizie nedreaptă și discriminatorie, pelerinilor li s-a interzis să mai vină la Iași anul acesta. Astăzi, începând cu ora 06.00, ar fi trebuit să fie scoasă racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și așezată pe baldachinul ce se împodobea cu flori în fiecare an. Nemaifiind pelerini – de dimineață au fost doar câțiva închinători -, racla a rămas în Catedrală. Imaginile sunt mai mult decât edificatoare”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Catedralei Mitropolitane din Iaşi.

Intrările spre Mitropolie sunt păzite de jandarmi. Sunt lăsaţi să intre doar cei care au domiciliul în municipiul Iaşi. O parte din oamenii care mai ajung din alte localităţi, din judeţ, sunt nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre la moaşte. La racla Sfintei în aceste momente sunt în jur de 30 de persoane.

Un tânăr din localitatea ieșeană Tomești își arată nemulțumirea vis a vis de decizia luată de forțele de ordine, aceea că persoanele care nu sunt din municipiul Iași, nu pot intra să se închide la racla Sfintei Cuvioase Paracheva din Iași.

„Ce înseamna asta? Nu vi se pare aberant? Sunt dintr-o comună limitrofă. Fac 10 minute până acasă. Eu vreau să intru să merg să mă închin la Sfântă. Dacă merg la un preot nu mă lăsați?”, susține ieșeanul din Tomești.

Decizia oficială a Mitropoliei în cazul pelerinajului Sfintei Parascheva. Sărbătoarea se va limita la Liturghia din 14 octombrie

În contextul epidemiologic actual, pelerinii din alte localități nu vor putea veni la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. De asemenea, aceasta nu va mai fi scoasă astăzi dimineață, așa cum era programat inițial, ci va rămâne în incinta Catedralei Mitropolitane. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au notificat Prefectura județului Iași cu privire la faptul că sărbătoarea nu se va organiza în perioada 8-15 octombrie, ci doar în ziua de 14 octombrie. Ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva va fi marcată prin susținerea Sfintei Liturghii.

„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva.

Anticipez o întrebare: racla va mai fi scoasă măcar pe 13 sau pe 14?

Răspunsul este: Dacă nu va fi un număr mare de închinători și rândul va putea fi gestionat în continuare doar în catedrală și în curte, cel mai probabil că nu se va mai scoate racla deloc. Dar vom informa din timp asupra oricăror decizii în acest sens”, se arată în comunicatul transmis ieri, 7 octombrie 2020, de Constantin Sturzu.

De asemenea, conform informațiilor, legitimările le fac angajații IPJ Iași, IJJ Iași, Gruparea Mobilă Jandarmi Bacău și Poliția Locală Iași începând cu ora 00.00. Polițiștii sunt deja în dispozitiv. De asemenea, în județ sunt organizate filtre rutiere.

Pelerinii vor fi legitimați în curtea Mitropoliei. Racla cu moaștele Cuvioasei va rămâne în Catedrală

O altă decizie luată la nivel local prevede faptul că cei care vor să ajungă la racla cu moaștele Cuvioasei să fie legitimați. Practic, vor putea de acum să se închine doar credincioșii care locuiesc în municipiul Iași și care au adresa pe oraș. Pelerinii care nu sunt din Iași vor face cale întoarsă, decizia fiind luată ieri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). În plus, s-a decis ca racla cu moaștele Cuvioasei să nu fie scoasă din Catedrala Mitropilitană pe 8 octombrie 2020, așa cum era programat inițial. Cu toate acestea, dacă numărul de pelerini din curtea Mitropoliei va fi destul de mare, racla cu moaștele Cuvioasei va fi scoasă și depusă pe baldachinul deja pregătit în curtea lăcașului de cult.

Vezi AICI Decizia CJSU.

Comentarii
  • Da,e clar oamenii se infectează la pelerinajul Sf. Paraschiva,dar nu se vor infecta la târgul cu blănuri și alte bunuri aduse din toate colțurile țării! Felicitări!

  • Nici în timpul prigoanei comuniste nu s-a întâmplat asa o nedreptate. Pelerinajele sfintilor pun în umbra adunările electorale și mascaradele din Piata Victoriei unde prostimea era adunata contra-cost in lumina telefoanelor. Noi avem candelele credinței care nu se vor stinge!

Adauga un comentariu