Magazin

Radiografiile dentare dezvolta tumori

Publicat: 15 apr. 2012
1
Potrivit unui studiu publicat intr-un jurnal american, persoanele care apeleaza cu regularitate la radiografiile dentare se expun riscului de a dezvolta tumori cerebrale, informeaza Mediafax.
Rezultatele studiului au fost publicat marti in revista americana Cancer, editata de American Cancer Society, si a fost coordonat de Elizabeth Claus de la Universitatea Yale. Datele au fost recoltate de la 1.433 de pacienti americani cu varstele cuprinse in intervalul 20-79 de ani suferind de tumori cerebrale de tipul meningioamelor – tumori in general benigne.
Pacientii care au suportat in fiecare an o examinare radiografica a dintilor lor, care au fost astfel expusi la actiunea razelor X, erau de pana la trei ori mai expusi in fata riscului de meningiom, in comparatie cu grupul-tinta, alcatuit din pacienti sanatosi. Riscurile cresc in functie de tipul de examen dentar realizat, cat si de varsta pacientului.
Cercetatorii implicati in acest studiu doresc sa traga un semnal de alarma si recomanda pacientilor sa evite astfel de examinari.
Directivele comunicate de Asociatia stomatologilor americani recomanda efectuarea unui examen dentar la copii o data pe an sau o data la doi ani, la adolescenti la fiecare 18 luni sau trei ani si la adulti la fiecare doi sau trei ani.
Adauga un comentariu