Actualitate

Radu Mazare, inculpat in trei noi dosare la DNA

Publicat: 03 iul. 2019
1

Radu Mazare, fostul primar al municipiului Constanta, a fost transferat de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Poarta Alba. Acesta a fost audiat intr-un dosar al DNA Constanta. Primarul din Constanta, Decebal Fagadau, si fostul edil al municipiului, Radu Mazare, sunt cercetati de DNA pentru infractiuni privind eliberarea unei autorizatii de constructie a unui hotel din statiunea Mamaia.

Radu Mazare, mutat intr-un alt penitenciar

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale in trei dosare distincte si inceperea urmaririi penale intr-un al patrulea dosar fata de mai multe persoane (inculpati si suspecti) din cadrul Primariei Constanta, dupa cum urmeaza:

Fagadau Decebal, la data faptei viceprimar al municipiului Constanta, Constantin Nicoleta, la data faptei sefa a Serviciului autorizatii in constructii din cadrul Primariei Municipiului Constanta, Dinescu Fulvia Antonela, la data faptei director executiv adjunct al Directiei Administratiei Publice Locale din cadrul Primariei Municipiului Constanta. Toti trei pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapta asimilata infractiunilor de coruptie si fata de: Tanase Luiza Elena, la data faptei arhitect-sef al primariei municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan la data faptei primar al municipiului Constanta,  ambii pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, infractiune asimilata infractiunilor de coruptie.

Starea de fapt retinuta de procurorii anticoruptie in aceasta cauza a fost mediatizata prin comunicatul nr. 1126/VIII/3 din 04 decembrie 2017 si se referea la construirea, cu nerespectarea dispozitiilor legale, in zona centrala a statiunii Mamaia, a unui imobil in regim P+5E-6E cu destinatie cazare si alimentatie publica. Imobilul a fost ridicat in baza unei autorizatii de construire, emise in anul 2009 de primaria municipiului Constanta.

Mazare Radu Stefan, la data faptei primar al municipiului Constanta, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In luna mai 2007, inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al municipiului Constanta, cu incalcarea prevederilor legale, a initiat un proiect de hotarare in vederea vanzarii prin negociere directa si nu prin licitatie publica, catre o societate comerciala, a unei suprafete de 4.000 mp teren, amplasata in intravilanul mun. Constanta, zona Lacului Siutghiol.
Ulterior, inculpatul a perfectat contractul de vanzare-cumparare a acestui teren, desi pretul de 110.000 euro fara TVA (25,25 euro/mp) era vadit mai mic decat cel real (300.305 euro fara TVA).
In luna noiembrie 2012, procedand in aceeasi maniera, inculpatul a permis realizarea unui schimb de terenuri cu o societate comerciala in conditii vadit pagubitoare pentru patrimoniul municipiului Constanta.
Tranzactia a fost una inutila si a reprezentat o forma disimulata de instrainare directa (nu prin licitatie publica) si la preturi mult mai mici decat cele reale a unor terenuri ce prezentau interes pentru firma respectiva.
Tranzactia a fost incheiata in forma propusa de inculpat in anul 2018, iar prin aceasta tranzactie societatea comerciala a cedat suprafata de 542 mp, evaluata la suma de 15.718 euro, si a primit la schimb 412 mp, evaluati la 76.396 euro.

MAZARE RADU STEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanta, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, in forma continuata.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2007-2009, inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al municipiului Constanta, cu incalcarea prevederilor legale, a instrainat, la preturi subevaluate (aproximativ 700.000 euro), opt terenuri in suprafata totala de aproximativ 6.000 m.p. din domeniul privat al municipiului Constanta, situate toate in statiunea Mamaia.
In realitate, pretul acestor terenuri se ridica la aproximativ 2.200.000 euro.

Intr-o cauza separata, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un numar de 29 de functionari din cadrul primariei municipiului Constanta, pentru savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (sub forma autoratului si a complicitatii).

Din ordonanta intocmita de procurori au rezultat aspecte ce contureaza suspiciunea rezonabila potrivit careia:
In perioada octombrie 2008 – februarie 2012, functionarii respectivi, cu incalcarea legii, au instrainat catre mai multe persoane fizice si juridice, un numar de 32 de terenuri (in total 14.922 mp) la preturi vadit mai mici decat cele reale.

Inculpatilor si suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si 307 Cod de procedura penala.
Adauga un comentariu