Actualitate

Radu Țincu, despre masca de protecție: Particulele fine rămân mai mult timp suspendate în aer

Publicat: 02 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Radu Țincu despre masca de protecție Particulele fine rămân mai mult timp suspendate în aer
Radu Țincu, medic de terapie intensivă la Secția ATI a Spitalului „Floreasca“ din Capitală

Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, a vorbit despre importanța măștii de protecție. Radu Țincu susține că vorbitul poate răspândi virusul Sars-Cov-2 la fel de mult ca tusea, arată un studiu realizat de Cambridge.

„Atunci când vorbim cu cineva fără mască ne expunem la riscul de a ne contamina pentru că știm clar că rezistența în aer a acestor particule depinde de finețea lor. Cu cât sunt mai fine, cu atât vor rămâne o perioadă mai lung de timp suspendate în aer, riscând să ne contamineze. dacă este să comparăm vorbitul cu strănutul sau tusea este foarte clar că dimensiunea acestor particule este diferită. Când vorbim acest particule sunt fine și pot rămâne o perioadă mai lungă de timp în aer“, a declarat Radu Țincu.

Radu Țincu: „Dacă toate persoanele poartă mască, riscul de contaminare scade“

Medicul ATI la Spitalul Floreasca din Capitală precizează că, potrivit cercetătorilor britanici, riscul de contaminare este de 8% în cazul unor persoane care vorbesc fără mască, în timp ce acesta scade la 2% în situația în care toate persoanele dintr-o încăpere paortă mască de protecție.

„Dacă într-o încăpere de birouri când cinci persoane fără mască vorbesc în interiorul unui spațiu de 250 mp, riscul de contaminare este de 8%. Dacă toate persoanele din acea încăpere ar purta mască de protecție, riscul de contaminare scade la 2%, conform cercetătorilor britanici“, menționează Radu Țincu.

„Cele mai periculoase sunt spațiile închise și neaerisite“

Medicul ATI consideră că în spațiile închise, așa cum sunt mijloacele de transport în comun, riscul de infectare este mai mare dacă persoanele din acel spațiu nu poartă mască de protecție.

„Acest lucru ne arată încă o dată importanța măsurilor de protecție în scăderea riscului de a ne îmbolnăvi. Cele mai periculoase sunt spațiile închise și neaerisite. Într-adevăr și spațiile deschise pot fi periculoase pentru contaminare cum ar fi de exemplu stațiile de mijloace de transport în comun. dacă în aceste zone nu purtăm mască de protecție și vorbim, există riscul să ne contaminăm.”, a explicat medicul Radu Țincu.

Vorbitul răspândește virusul cel puțin la fel de mult ca tusea

Vorbitul poate răspândi virusul Sars-Cov-2 la fel de mult ca tusea, potrivit unui studiu realizat de Cambridge.

Acest lucru este explicat prin faptul că micii aerosoli ai virusului, emiși atunci când vorbește o persoană infectată, rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari dintr-o tuse.

„Aveți nevoie de măști, aveți nevoie de distanțare și aveți nevoie de o ventilație bună, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu și să fie îndepărtate în siguranță”, a declarat Pedro Magalhaes de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al studiului.

Medicul Mihail Pautov: „Persoanele vaccinate care nu poartă mască ar putea transmite virusul!“

Medicul Mihail Pautov, specializat în chirurgie generală la Institutul Fundeni din Capitală și asistent în cercetare, susține că persoanele vaccinate ani-COVID-19 care nu poartă mască ar putea transmite virusul.

„Cei care se vaccinează, chiar dacă capătă acea imunitate umorală, există o posibilitate ca o persoană vaccinată și cu imunitate să intre în contact cu o persoană bolnavă Sars-CoV-2, să inhaleze virusul. Virusul, în primul rând, intră și începe multiplicarea în nas. Există această fereastră de unu-două zile, unde este o posibilitate cu un procent de 1% ca acea persoană să circule pe stradă, fără mască, să strănute și să dea virusul mai departe. Logica medicală ne spune că așa ceva e puțin probabil să se întâmple”, a declarat Mihail Pautov.

Adauga un comentariu