Magazin

Radu Zamfir, marturii CUTREMURATOARE: Medicul a stat exact in spatele lui Adrian Iovan

Publicat: 16 feb. 2014
1

In urma accidentului aviatic produs in 20 ianuarie in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul „Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor, scrie romaniatv.net.

Medicul Radu Zamfir a spus ca in acele momente a avut senzatia de spectator la propria moarte.  „Am urcat in acelasi avion in care urcasem de sute de ori fara a-mi trece prin cap ca se poate intampla ce s-a intamplat. Lucrurile s-au desfasurat foarte repede. Am vazut varful copacilor si am avut o senzatie de moarte iminenta. Primul lucru m-am evaluat pe mine sa vad daca am ceva leziuni, dupa care i-am scos pe ceilalti colegi din avion. Am ajuns si la Adrian Iovan. Era prins in ruinele avionului. Am incercat sa il descarcerez cu instrumentarul din trusa de chirurgie. Piciorul ii era prins. Pe Aura Ion am extras-o din avion si am intins-o la o distanta de siguranta”, a spus Zamfir.

Citeste si: Urmarire penala in cazul accidentului aviatic din Apuseni

Cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni sunt continuate de procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), dupa ce Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta, in 4 februarie, din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.

Potrivit PICCJ, in urma probelor stranse de anchetatori a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila. Avand in vedere calitatea acestor persoane, competenta ii revine Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia parchetelor militare.

Citeste si: STS: Televiziunile au dezinformat publicul in cazul accidentului aviatic din Apuseni

Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, declara atunci ca in cazul accidentului aviatic din Apuseni exista „suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au facut parte din celulele de criza, persoane care au calitatea de ministru”.

Augustin Lazar a mai spus ca in ancheta „exista suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari”, fapt care ar atrage competenta procurorului militar.

El a mentionat ca sunt cateva categorii de persoane care au fost audiate si care reprezinta personalul ISU, Jandarmeriei, personalul silvic, localnicii, padurarii care au participat la cautari si victimele.

„In continuare urmeaza o alta faza a anchetei, in care vor fi audiate persoanele care au avut atributii de serviciu pentru a pregati avionul de zbor, ROMATSA, apoi persoanele care au coordonat in cadrul celulelor din institutiile centrale”, a mai spus Lazar.

Citeste si: Nu o sa-ti vina sa crezi ce face acum medicul Radu Zamfir!

Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au incheiat o prima etapa a cercetarilor in cauza privind accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Pana acum, sustin reprezentantii PICCJ, a fost facuta cercetarea locului producerii accidentului si au fost ridicate mijloace materiale de proba. De asemenea, au fost audiate persoanele vatamate in accident, persoanele care au participat, in diferite calitati, la operatiunile de salvare, dar si medici de urgenta.

Pana in acest moment, procurorii au dispus si efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate si depuse documentele relevante de la institutiile in cauza.

Adauga un comentariu