Actualitate

Raed Arafat anunță următoarele măsuri: „S-ar putea impune restricții!“

Publicat: 13 iul. 2020
ALT=
Anunț făcut de Raed Arafat privind masca de protecție: „Trebuie purtată și în mașină!“

Raed Arafat anunță următoarele măsuri în condițiile în care numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere. Secretarul de stat susține că autoritățile ar putea impune noi restricții. Totuși, Arafat spune că acestea ar putea fi impuse numai pentru anumite zone din țară, unde apar focare.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre nerespectarea măsurilor pe litoral și în stațiunile de la munte.

„Nu e posibil să spui «Stop la mare!» acum. În primul rând, nici legislația nu permite acest lucru“, a menționat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că, dacă se va lua decizia de a se impune rreestricții, acestea vor fi doar în anumite zone. Zonele vor fi decise în funcție de creșterea numărului de cazuri.

„Singura chestie este să te duci înapoi să pui restricții. Restricții se pot pune. Poate nu național. Și trebuie, la un moment, să vedem cum evoluează și s-ar putea să ajungem să avem nevoie să aplicăm restricții zonale, locale, în anumite zone. Deci, este posibil”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat anunță următoarele măsuri: Restricții doar în anumite zone

Raed Arafat confirmă însă că ar putea apărea restricții, însă doar în anumite zone sau județe devenite focar. Acesta a precizat însă că autoritățile nu au în discuție așa ceva la acest moment.

„Acum, să vin să mă pronunț pe această chestie, cu marea sau cu muntele sau cu altele, n-am să o fac. N-am decât un singur lucru să spun: atenție, pentru că dacă situația se agravează și unele zone, în care creșterea este mult mai mare decât în altele, este posibil ca anumite zone să ajungă să fie izolate”, a menționat Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a menționat că jumătate dintre infectările cu noul coronavirus vin de la asimptomatici.

”Problema e câte persoane sunt active, câte persoane în acest moment încă poartă virusul și câte persoane sunt în comunitate care transmit. Transmiterea asta se face dacă intri în contact cu o persoană asimptomatică, cam asta se întâmplă acum în comunitate”, a spus Raed Arafat.

Trend ascendent de cazuri

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență consideră că indiferent de câte teste au fost făcute, procentul din teste a rămas aproximativ la fel, fiind de aproximativ la 4%-5%  teste pozitive.

Raed Arafat susține că în România nu avem încă o răspândire exponențială.

„Dacă ajungem la o răspândire exponențială, cum se întâmplă în alte țări care au mii de cazuri deja și acolo este răspândire exponențială, asta va duce automat la ocuparea Terapiei Intensive. Ca să se înțeleagă, am pus o unitate mobilă de terapie intensivă la Prahova.

A rămas o perioadă scurtă nefolosită, acum e folosită. Are în ea nu știu câte cazuri, Galați ne-a solicitat o unitate să fie trimise acolo pentru terapie intensivă. Asta arată că deja este o presiune și acest lucru este vizibil. Sunt câteva zone în țară care au o presiune asupra lor. Nu înseamnă că celelalte zone vor rămâne fără presiune. E posibil să se schimbe asta”, a mai afirmat Raed Arafat.

Comentarii
  • Al dracului coronavirus se lipeste doar de sulime.N-am auzit sa se lipeasca de vreun guvernant,senator,parlamentar…etc…ce chestie interesanta !

Adauga un comentariu