Actualitate

Raed Arafat apreciază legea carantinării: Permite autorităților să acționeze la timp și eficient

Publicat: 17 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat apreciază legea carantinării Permite autorităților să acționeze la timp și eficient
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Raed Arafat apreciază Legea carantinării, care a fost votată ieri și de Senatul României, în calitate de cameră decizională. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă susține că legea adoptată de Senat privind carantinarea şi izolarea permite autorităţilor să poată acţiona prompt şi să ia decizii bazate pe analize şi recomandări fără pierdere de timp, conform Agerpres.

„Încercările de a spune că tot ce se face în lupta cu acest virus este un abuz şi nejustificat, încercând să se lege acest aspect de o persoană sau două, reprezintă o încercare de dezinformare a populaţiei şi de a menţine în continuare un curent de opinie negativ faţă de orice acţiune luată la nivel de autorităţi”, a scris RaedArafat pe pagina sa de Facebook.

Raed Arafat apreciază legea carantinării:  Nu dă puteri supreme doctorului

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă susține că legea clarifică pârghiile de control și rolul persoanelor și instituțiilor. Raed Arafat subliniază că legea nu îi dă puteri supreme lui sau altei persoane, așa cum susțin unele persoane, ci doar permite luarea de măsuri bazate pe analize și recomandări în timp real.

„Încercarea de a lega cu orice preţ numele meu de orice este negativ şi orice este neplăcut în relaţie cu COVID-19 este evidentă, mai ales în ultima perioadă. (…) Problema COVID-19 este una complexă, fiind necesară conlucrarea între noi toţi, de la autorităţi la fiecare individ. Importantă este informarea corectă şi ignorarea minciunilor şi a ştirilor ce nu pot fi confirmate din surse credibile”, prcizează Raed Arafat.

Legea privind carantinarea și izolarea a fost adoptată aseară de Senat, în calitate de cameră decizională. Raportul legii a fost modificat miercuri seara de senatorii juriști, care au adoptat mai multe amendamente. După adoptare, proiectul stă la Parlament două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Modificările la proiectul Guvernului au trecut cu 115 pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri, un vot majoritar după o săptămână de tensiuni politice.

Votul s-a desfăşurat în plenul Senatului, grupurile parlamentare fiind în favoarea raportului Comisiei juridice. Printre cei care au votat împotrivă s-au numărat Călin Popescu Tăriceanu și Eugen Teodorovici.

Proiectul de lege ce vizează carantina și izolarea a intrat în dezbatere la Senat. Premierul Ludovic Orban a fost la Parlament, pentru a susține proiectul de lege, dar din cauza amânării plenului, premierul a anunțat că a primit „derobare” de la președintele Senatului, pentru a putea participa la ședința de guvern.

Mai multe amendamente la lege

Ședința de plen, programată pentru ora 12.00, a fost amânată până la finalizarea raportului. Discuțiile s-au reluat în Comisia Juridică. Comisia Juridică a Senatului a adoptat mai multe amendamente la legea privind carantina și izolarea. Printre modificările aduse actului normativ se numără obligația INSP de a comunica separat numărul cazurilor noi de cele retestate. De asemenea, un alt amendament prevede că izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul.

Din lege au fost eliminate paragrafele care prevedeau carantinarea bunurilor. Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie.

De asemenea, personalul medical detaşat va primi suplimentar 50% din salariu, o diurnă de 2%, cât şi cazarea şi transportul în localitatea unde a fost dispusă detaşarea. Detaşarea nu poate depăşi 30 de zile.

Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie, a decis, miercuri seara, Comisia juridică a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

Adauga un comentariu