Actualitate

Raed Arafat, despre campania de vaccinare: „Cu cât avansează mai rapid, cu atât vom putea relua mai ușor unele activități“

Publicat: 09 feb. 2021
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat marți, 9 februarie, că o avansare rapidă a campaniei de vaccinare, cu atât vom putea relua mai ușor unele activități.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a precizat că ar trebui să existe un echilibru între impactul asupra sistemului sanitar, impactul asupra sănătății publice și între aspectele economice ale pandemiei, informează site-ul agenției Agerpres.

„Trebuie să fie o balanţă pe care să o păstrăm continuu între impactul pe sistemul sanitar, impactul pe sănătatea publică şi, pe partea cealaltă, aspectele economice şi aspectele pentru care să le redăm activitatea. România nu este în lockdown cum au fost şi sunt încă alte ţări. România n-a intrat în lockdown total aproape niciun minut. Foarte multe activităţi economice au continuat. E adevărat că avem impact doar pe anumite domenii, şi le înţeleg supărarea şi reacţiile, dar, în acelaşi timp, şi ei trebuie să înţeleagă că o relaxare precoce în anumite domenii poate să însemne o restricţionare mai mare ulterior. Şi asta este balanţa care se joacă la acest moment când se ia o decizie”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „România stă bine la capitolul vaccinare“

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a adăugat că România este o țară care stă destul de bine în ceea ce privește vaccinarea populației, chiar mai bine decât unele state europene.

„Cu cât avansăm în campania de vaccinare, cu atât o să avem premisa într-adevăr să reluăm unele activităţi mai uşor. Dar în acest moment, încă, numărul celor vaccinaţi este insuficient ca să putem să spunem că are un impact general pe populaţie şi pe ţară. Încă suntem la un procent mic, trebuie să ajungem la un procent de 60-70% să spunem că stăm liniştiţi.

„Testarea obligatorie nu este o idee bună“

Șeful DSU este de părere că introducerea testării obligatorii nu este o variant c ear trebui luată în calcul, iar oamenii cu siguranță nu vor privy cu ochi buni o asemenea decizie, pentru că ar putea considera această măsură ca fiind o îngrădire a libertăților.

„Nu ştiu nicio ţară care face asta. Arătaţi-mi o ţară din Europa care face acest lucru: «vă lăsăm să faceţi totul dacă sunteţi testaţi». Dubaiul a făcut asta, a deschis turismul din noiembrie şi până acum de patru ori a crescut numărul cazurilor. Dacă impui testarea respectivă, dacă ştii că nu rezolvă sută la sută problema, înseamnă că ai mai luat o măsură care nu rezolvă sută la sută problema. Trebuie văzut care este impactul ei. Revenirea la normalitatea totală, la acest moment, este imposibilă, există şansă dacă continuăm vaccinarea şi dacă continuăm aplicarea măsurilor de protecţie”, a mai spus Raed Arafat.

„Monitorizăm zilnic toate datele care vin”

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a menționat că zilnic sunt monitorizate datele legate de numărul de infectări, internări și externări.

„Monitorizăm zilnic toate datele care vin să vedem dacă creşte, scade. Vedem să zicem indicatorii fideli care sunt terapie intensivă, internările, externările, toate acestea. Suntem la baza unei situaţii, la acest moment suntem deja pe platou, nu mai scade, deci suntem pe un platou acum şi la terapie intensivă – creşte, scade, dar suntem pe un platou general. La ATI suntem în fază în care este plus 10, mai scade un pic, mai creşte din nou, dar clar mai bine decât în noiembrie. Asta nu garantează că la orice moment să înceapă din nou”, a afirmat Raed Arafat.

Adauga un comentariu