Actualitate

Raed Arafat, despre Sărbătorile de iarnă: Va fi o perioadă adaptată acestui virus

Publicat: 26 oct. 2020
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Șeful Departamentului Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit despre Sărbătorile de iarnă. Raed Arafat a declarat că va fi o perioadă cu restricții impuse de lupta împotriva Covid-19, iar oamenilor le va fi imposibil să petreacă așa cum o făceau în anii trecuți.

„Despre sărbătorile de iarnă… este încă o perioadă care va trebui să fie adaptată acestui virus. Știu că atunci o să avem din nou foarte mulți oameni care o să vrea să sărbătorească sărbătorile de iarnă ca și cum nu ar fi fost virusul și nu este nicio problemă. Din păcate acest lucru va fi imposibil. Va trebui să ne adaptăm modului în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranța că la anul vom putea să revenim la cât mai aproape de viață normală, cum o știam noi înaintea acestui virus”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Un Revelion la fel ca anul trecut? Nu cred!“

Secretarul de stat a pecizat că nu crede că Revelionul de anul acesta se va putea desfășura în condiții identice cu cel de anul trecut.

„Petreceri de Revelion ca în alți ani – eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 – nu cred! Nu cred! Regulile vor trebui să fie discutate pe baza evoluției epidemiologice, iar în orice decizie care se ia interesul principal este interesul public și interesul în domeniul sănătății publice”, a precizat Raed Arafat.

Când vine valul doi de epidemie de coronavirus

Șeful DSU este de părere că iarna va însemna valul doi de epidemie. Raed Arafat crede că nu doar țara noastră se va confrunta cu el, ci toată emisfera nordică.

„Valul doi nu numai noi, pe plan european acum, pe emisfera nordică, zicem, că ne gândim că va fi pe durata iernii. Acum, cât de greu va fi valul doi, depinde de noi. Dacă reuşim să stopăm creşterea să păstrăm un platou, să începem o descreştere care durează, nu se obţine imediat. Clar că putem ţine situaţia sub control, cum am ţinut-o prima dată, în primul val.

Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite măsuri, să nu se ia anumite restricţii, de exemplu, cum s-au luat şi, bineînţeles, sunt unii supăraţi pe noi ca de ce s-au luat… Dacă continuăm în această logică, că de ce ne trebuie asta, de ce ne trebuie asta… Atunci clar că s-ar putea că lupta să fie mult mai grea şi pe o durată chiar mai lungă, deci totul depinde de modul în care lucram cu toţi împreună”, a menționat Raed Arafat.

La ce să ne așteptăm în primăvară

Secretarul de stat avertizează că dacă nu se respectă măsurile de prevenție, vom avea pandemie și în primăvara 2021.

„Toţi se confruntă cu rezistența împotriva purtării măştilor de protecţie, a respectării regulilor. Măsurile de prevenire sunt soluţia. Noi nu putem opri virusul. Virusul nu ştie legi, nu ştie nimic. E prezent. Ne protejăm, e bine, nu ne protejăm, îşi face treaba mai departe. Chiar şi unii care respectă regulile se infectează. Nu putem spune că dacă am purtat masca şi m-am dezinfectat pe mâini sunt scutit 100% de infecţie, dar reduc riscul la minim. Cu cât cresc mai mult cazurile în terapie intensivă, situaţia va fi mai grea, inslusiv să luăm nişte măsuri de limitare elective pe care şi alţii le-au luat”, a mai spus Rraed Arafat.

Comentarii
Adauga un comentariu