Actualitate

Raed Arafat, despre siguranța vaccinului anti-COVID-19: „Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa”

Publicat: 23 nov. 2020
Raed Arafat vorbește
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit la Digi 24 despre campania de vaccinare împotriva coronavirusului, imediat ce vaccinul va fi disponibil la nivelul Europei. Astfel, șeful DSU a subliniat că lumea trebuie să cunoască faptul că nu va fi folosit nimic ce nu prezintă siguranță.

„Atunci când va ajunge vaccinul în România se va comunica, se va explica, va fi totul transparent, nu va fi nimic lăsat sub semnul îndoielii. Atenție, nu suntem singuri, ce folosim noi va folosi toată Europa. Să înțeleagă lumea, nici guvernul francez și nici cel german nu vrea să facă vreun rău populației.Achiziția vaccinului anti-Covid este europeană, nu se va achiziționa ceva care nu prezintă siguranță. Studiile arată că aceste vaccinuri vor fi sigure și vor putea fi administrate fără probleme. Niciun medicament nu trece fără să aibă posibile efecte secundare, dar nu vorbim de probleme majore”, a spus Arafat, la Digi24.

Raed Arafat a menționat și că el se va testa, de îndată ce îi va veni rândul.

„În momentul în care mi se spune: e rândul tău se te vaccinezi, eu mă vaccinez, pentru că nu știu care este durata impactului acestui virus asupra organismului. Până acum știm că acest virus are un impact pe termen lung, sunt oameni care au trecut mai ușor prin infecție și alții au rămas cu sechele chiar și la un an după infecție”, a mai spus secretarul de stat.

Raed Arafat: „Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație”

Șeful DSU a fost întrebat cum funcționează vaccinul anti-COVID-19, iar acesta a afirmat că pentru a întrerupe rata de răspândire este necesar ca  70% din populație să fie vaccinată, existând cel mai probail o perioadă în care se va merge în paralel cu măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2. În plus, Raed Arafat consideră că revenirea la o viață normală se va face mai rapid, dacă oamenii vor accepta să se vaccineze, precizând că nu este obligatoriu.

„După prima injecție, e o perioadă până corpul tău face anticorpi împotriva virusului. Mai trebuie inclusiv o injecție de rapel la unele dintre vaccinuri. Dacă nu o faci, prima injecție devine ineficientă. Dacă vrei să întrerupi rata de răspândire, trebuie să vaccinezi 60-70% din populație, iar acest lucru va dura peste tot în lume. Cu cât numărul celor care vor accepta vaccinarea este mai mare, cu atât revenirea la o viață normală este mai rapidă. Totul depinde de cei care vor fi de acord să se vaccineze”, a conchis Raed Arafat.

Raed Arafat: „Suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi”

Raed Arafat a vorbit despre restricțiile impuse acum două – trei săptămâni și a precizat că „nu putem să spunem că situația este spre bine, nici că există creșterea care a existat”.

Duminică seara, 22 noiembrie, la Digi 24, Raed Arafat a fost întrebat cum evaluează rezultatele măsurilor impuse în urmă cu două trei săptămâni. Aceasta a răspuns:

„În acest moment putem să spunem că nu mai avem această creștere exponențială care a fost, suntem undeva la un platou, cu unele creșteri și scăderi. Deci nu putem să spunem că situația este spre bine în acest moment, nici nu putem să spunem că există creșterea care a existat acum două trei săptămâni”, a declarat secretarul de stat în MAI.

Comentarii
Adauga un comentariu