National

Raed Arafat, despre situația pandemiei de coronavirus din România: „Există acest pericol să apară o mutație care să ducă la apariția”

Publicat: 18 oct. 2021
Raed Arafat, șeful DSU România

Raed Arafat a vorbit, după întâlnirea cu reprezentantul OMS pentru a analiza situația gravă în care se află România, despre cel mai negru scenariu.

Experții în sănătate se tem că din cauza numărului mare de persoane infectate din țara noastră ar putea să apară o nouă tulpină a virusului.

”Estimările depind de măsurile pe care le luăm și dacă ele se respectă. Există o creștere continuă, dar nu e atât de mare ca acum 2-3 săptămâni. Nu am ajuns la un platou. Chiar dacă ajungem la un platou, așa cum suntem azi, cifra e imensă și produce un impact asupra sistemului sanitar.

OMS a spus că cea mai importantă măsură e accelerarea campaniei de vaccinare. Tulpina nouă e favorizată de un număr mare de cazuri și de transmiterea virusului la scară mare. Există acest pericol să apară, în orice moment, o mutație care să ducă la apariția unei tulpini noi.”, a spus Raed Arafat.

Medicul Raed Arafat, despre situația pacienților infectați cu COVID-19: „Temerea de spital este indusă de toate discuţiile pe care le auzim”

Medicul Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, afirmă că sunt pacienţi cu patologia COVID19 care nu merg la spital de team că acolo li se face mai mult rău sau care, odată ajunşi la spital, refuză tratamentul pe care medicii îl propun. „Şansa cea mai bună a unui pacient care necesită terapie intensivă este la terapie intensivă”, spune medicul.

„Temerea de spital este indusă de toate discuţiile pe care le auzim şi pe Facebook, şi pe unele canale media. Nu există altă soluţie. Dacă bolnavul nu este lăsat să fie internat la terapie intensivă pentru că cineva a auzit că acolo se fac lucruri rele la pacienţi, că oxigenul e toxic, înseamnă că tu laşi medicina şi asculţi ce spun unii şi alţii care nu ştiu. Şansa cea mai bună a unui pacient care necesită terapie intensivă este la terapie intensivă. Dacă terapia intensivă nu are loc, următoarea şansă este în unitatea de primiri urgenţe unde s-au amenajat locuri de terapie intensivă.

Deci dacă ţi se propune un loc şi-l refuzi, clar că refuzi îngrijirea care este cea mai potrivită. Din păcate, avem astfel de situaţii în care oamenii vin tardiv, le e frică pentru că au auzit că nu e bine la spital, li se propun anumite tratamente, le refuză şi preferă să meargă pe tratamente citite pe Facebook şi propuse de unii şi alţii şi când de agravează situaţia lor şi ajung la faza în care trebuie să ajungi chiar la măsuri foarte agresive de terapie intensivă, şansa lor de viaţă devine foarte, foarte mică”, a declarat Raed Arafat vineri după amiază, într-o conferinţă de presă.

El i-a sfătuit pe bolnavi şi pe rudele acestora „să nu consulte profesorii de Facebook şi Google” şi să se consulte, încă de la debutul bolii, cu medicii.

„Noi suntem acuma unde suntem pentru că nu am ascultat sfaturile celor care se pricep la acest domeniu şi am preferat să ascultăm alte persoane, care nu au nimic cu acest domeniu şi au insistat ca oamenii să nu se vaccineze, ca oamenii să nu folosească ce s-a pus la dispoziţia lor”, a adăugat Raed Arafat.

 

 

Adauga un comentariu