Actualitate

Raed Arafat este tranșant: „Dacă cineva refuză să poarte mască, nu va fi lăsat în secția de votare!“

Publicat: 15 sept. 2020
Raed Arafat cu mască de protecție la o ședință
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Șeful Departamentului de Situații de Urgență, Raed Arafat, este tranșant pe pagina sa de Facebook. Raed Arafat susține că dacă o persoană refuză să poarte masca de protecție nu va fi lăsată să intre în secția de votare. Asta nu înseamnă că acea persoană este împiedicată să voteze, ci că regulile de igienă și protecție adoptate trebuie respectate.

Conform Legii 135/2020, la secțiile de vot, ar trebui să fie rezerve de măști pentru cei care vin la secția de vot fără masca.

„Regulile stabilite includ purtarea măștii în secția de vot pentru toți care se află în interiorul secției, inclusiv votanții. Nimeni nu va fi împiedicat să voteze, însă purtarea măștii în interiorul secției de vot este una din măsurile minime necesare pentru a proteja comisia care va stă în interiorul secției ore în șir precum și alegătorii care vor fi în interiorul secției așteptând să ajungă la urne“, precizează Raed Arafat.

Raed Arafat este tranșant: „Cine nu poartă mască în interiorul secției va riscă viață celor din jur“

Șeful Departamentului de Situații de Urgență precizează că nu este vorba de un ordin al său, ci de reguli adoptate, iar persoana care nu vrea să poartă masca de protecție în interiorul secției va pune în pericol viața celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot

„Dacă cineva nu vrea să poartă masca de protecție în interiorul secției înseamnă că acesta va riscă viață celor din jur, inclusiv a membrilor comisiei de vot. În acest caz președintele comisiei va trebui să respecte legislația și să nu permită celor fără masca să între în secția de vot, iar la intrare trebuie să existe o rezervă de măști în cazul în care cineva dintr-un motiv sau altul nu are masca, așa cum prevede Legea 135 / 2020”, a mai scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Alegătorii, puși să vină cu mască de protecție și cu pix de acasă

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că este recomandat ca alegătorii să îşi aducă propria mască, în momentul în care se vor prezenta la secţia de votare, arătând însă că se vor putea asigura măşti şi pentru cei care nu au.

„Eu, din ce am înţeles, în cazul în care alegătorul vine fără mască de protecție, va exista posibilitatea ca el să primească mască de protecție. Pentru semnătura care se dă pe listă, după votare, este bine ca cetățeanul să vină cu pixul său, de acasă, pentru a nu risca inutil“, a spus Raed Arafat.

Întrebat dacă este bine ca alegătorii să îşi aducă şi pixul de acasă, pentru a putea semna, el a replicat că este de preferat, pentru evitarea transmiterii infecţiilor.

„Pentru semnătură, da, poate să vină cu pixul de acasă şi să semneze cu pixul de acasă. Poate că este şi mai bine aşa ca să nu se transmită între membrul comisiei şi alegător. Deci este foarte bine”, a arătat şeful DSU.

Raed Arafat a precizat după întâlnirea online a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă că prin Hotărârea nr. 45 din 14 septembrie a fost propusă prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile. De asemenea, au fost formulate mai multe propuneri privind: campania electorală, ziua votului, organizarea mitingurilor şi a demonstraţiilor.

 

Comentarii
  • Decretul fuhrerului din coceni: art. 1. Cei care vin fara masti, vor primi una numai daca voteaza peeneelleeeul kknisului. art. 2. Peeeesseeediiistiiii si admiratorii lor vor fi dati afara de urgenta din sectia de votare, iar daca au masti le vor fi confiscate pentru a fi puse, dupa ce se sterge kknis la popoul prezidential cu ele, pe botul celor care voteaza peeeeneeeeleee. art. 3. Cine nu voteaza peeeeneeeleee sa stea acasa. art. 4. (ghi)orban va fi prim-ministru pe viata (si dupa, in urma mumificarii) chiar daca peeeseeedeeeul castiga alegerile cu 99,99%. art. 5. sinistrul imprumuturilor cacatzu se va ocupa de vistieria tarii pana nu va mai ramane nimic din ea. art. 6. sinistra prostica demisie se va ocupa de Romania educata pina vom ajunge la o rata a analfabetismului de cel putin 99,99%. art. 7. viteazul carmaci kknis va domni 1000 de ani peste nevrednicii votanti.

Adauga un comentariu