Actualitate

Raed Arafat: „La un anumit moment s-ar putea să fie deja depăşită situaţia”

Publicat: 23 iul. 2020
ALT=«Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență»
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit transparent despre situația în care evoluează pandemia în România și a dezvăluit că sistemul medical riscă să intre în colaps dacă se menține trendul crescător. Întrebat de Mihai Gâdea despre fake news-ul momentului, Raed Arafat a avut o poziție vehementă, în exclusivitate la Antena3.

Raed Arafat a fost întrebat, joi seară, în exclusivitate la Antena 3, dacă situaţia este sub control, în ceea ce priveşte limitarea pandemiei de coronavirus şi a afirmat:

”Situaţia nu putem să spunem că este controlată, mai ales în unele zone ale României. Creşterea cazurilor şi creşterea semnificativă zilnică…Aceste creşteri arată că avem o creştere serioasă, din punct de vedere al răspândirii. Clar că avem o răspândire care, în acest moment, nu este nici în platou, nici în scădere. Deci, dacă este în continuă creştere, clar că situaţia nu este sub control”.

Raed Arafat: Clar că situaţia nu este sub control. Fără nicio discuţie, există riscul ca, cel puţin în unele zone, să avem o presiune pe sistem şi să trebuiască să mutăm bolnavul

”Trebuie să vedem unde sunt locuri de îmbunătăţit. La anchetele epidemiologice, acest lucru a fost sesizat şi s-au dat dispoziţii clare pentru intensificarea lor. Bineînţeles, acest lucru înseamnă ca DSP-urile să ţină un număr de persoane suplimentare să lucreze cu ei pentru anchetele epidemiologice. Numărul personalului este insuficient. Să comparăm situaţia stării de urgenţă – când noi am avut personal detaşat, am avut medicii şcolari, am avut epidemiologi detaşaţi, am avut rezidenţii de epidemiologie.

Acest personal, la un moment, a dispărut. În contextul în care creşte numărul cazurilor, clar că acum trebuie, din nou, întărit DSP-ul pe anchetele epidemiologice şi anchetele epidemiologice, în faza asta, încă sunt foarte importante. La un anumit moment s-ar putea să fie deja depăşită situaţia”, a mai declarat Arafat.

Întrebat dacă crede că sistemul medical ar putea intra în colaps, Arafat a declarat:

”Dacă vreţi să vorbim de situaţii cum au fost în anumite zone din Italia, în Spania, dacă continuăm creşterile şi nu ne oprim din creştere şi nu avem un platou şi nu începem să scădem la un moment este posibil ca sistemul medical să ajungă la un stres maxim”.

Adauga un comentariu