Actualitate

Raed Arafat: „Nu introducem nicio restricție nouă, păstrăm aceleași măsuri”

Publicat: 15 iul. 2020
ALT=«Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență»
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că, odată cu păstrarea stării de alertă din România nu vor fi introduse noi restricții iar măsurile de prevenție vor fi păstrate. De asemenea acesta a afirmat că proiectul de hotărâre și măsurile au fost aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

„Nu introducem nicio restricție nouă, păstrăm aceleași măsuri (…). S-a derulat procedura. Am avut grupul tehnico-științific și s-a realizat împreună cu Centrul Național de Comandă și Conducere a Intervenției, Nota de fundamentare, pe motivația de ce trebuie să fie prelungită starea de alertă și a măsurilor care trebuie să fie implementate pe parcursul stării de alertă. Proiectul de hotărâre și măsurile au fost aprobate în cadrul CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – n.red.) și urmează să supunem spre aprobare proiectul de hotărâre de guvern”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre pacienții asimptomatici: „Nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează”

Raed Arafat a afirmat că situația pacienților asimptomatici infectați cu coronavirus este problematică. Acesta a prezentat trei cazuri din Capitală a unor persoane ușor asimptomatice care au refuzat inițial internarea iar starea lor s-a degradat rapid.

„Problema – şi deja vedem efectele ei – este definiţia clară din înţelesul medicului sau a pacientului a bolnavului asimptomatic sau uşor simptomatic, pentru că într-adevăr vin acum pacienţi şi refuză internarea, fiind uşor simptomatici, neluând în considerare sfatul medicului că ei au şi alte probleme şi pot să se agraveze şi au fost aduse astăzi la cunoştinţa mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucureşti.

Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (…) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (…) cu Glasgow scor 8, adică comatos şi s-a trimis în Terapie intensivă ca să poată să-l asiste şi să vadă dacă poate să-l scoată sau nu. Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în scop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat”, a afirmat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac”

De asemenea acesta a vorbit despre un studiu realizat de oamenii de știință din cadrul Universității Yale care a demonstrat că peste 50% dintre infectările cu coronavirus sunt cauzate de coronavirus. Șeful DSU a menționat că, în alte state din lume care s-au confruntat cu pandemia de COVID-19, în cazul persoanelor infectate care sunt asimptomatice s-au folosit spaţii alternative, lăsarea acestora la domiciliu şi internarea, în prima fază.

„Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital… dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem «atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac»”, a spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu