Coronavirus

Raed Arafat trage un semnal de alarmă: ”Se va asocia COVID-ul cu gripa sezonieră…”

Publicat: 14 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Raed Arafat trage un semnal de alarmă Se va asocia COVID-ul cu gripa sezonieră...
Raed Arafat trage un semnal de alarmă cu privire la următoarea perioadă

Raed Arafat trage un semnal de alarmă cu privire la următoarea perioadă. Secretarul de stat susţine că în lunile ce vor urma COVID-ul se va asocia cu gripa sezonieră, iar persoanele vulnerabile la Covid-19 sunt vulnerabile și la gripă.

Totodată, Arafat îndeamnă lumea să se vaccineze pentru a reduce din riscurile înmulţirii cazurilor de coronavirus.

Semnalul de alarmă tras de Raed Arafat

„Ne aşteptăm ca în luna octombrie să vedem efectele bineînţeles la reluarea mai multor activităţi: şcoală, revenirea la locul de muncă, la birouri, chiar dacă acolo sperăm să se respecte regulile, să se transmită mai puţin în zonele respective. Activităţile care s-au reluat recent, campania electorală, alegerile, toate astea înseamnă anumite riscuri care pot să ducă la o creştere a numărului cazurilor în luna octombrie.

Aşa că noi trebuie să fim pregătiţi şi pentru acest lucru, dar şi pentru încă un lucru pe care l-am mai zis şi acesta este gripa sezonieră. Se va asocia COVID-ul cu gripa sezonieră în aceeaşi perioadă şi o să avem o perioadă dificilă pentru că persoanele vulnerabile pentru COVID sunt vulnerabile inclusiv în cazul gripei sezoniere şi de aici sfatul pe care l-am dat şi îl repetăm, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere”, a afirmat Raed Arafat.

Secretarul de stat mai susţine că odată cu vaccinarea se mai diminuează riscul infecţiei.

„Există doze care înţeleg că au fost deja achiziţionate şi aduse de Ministerul Sănătăţii, deci persoanele vulnerabile, persoanele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, cu asta cel puţin elimină un risc chiar dacă nu e un risc eliminat total pentru că încă poţi să faci gripă, dar o faci într-o formă atenuată dacă eşti vaccinat. Şi bineînţeles respectarea regulilor de distanţare de protecţie, de igienă, care sunt regulile de bază care pot să ne ferească de a fi infectat cu acest virus la maxim”, a mai spus șeful DSU.

Raed Arafat: „Orice reluare de activitate înseamnă un risc”

Raed Arafat a tras un semnal de alarmă şi cu privire la reluarea anumitor activităţi. Şeful DSU susține în continuare ideea unor reguli care să fie respectate în fiecare casă în care locuiesc elevi și bunici, odată cu începerea anului școlar și riscul ca unii copii să ducă acasă coronavirusul.

„O creştere a numărului de infectări e posibil să aibă loc în urma deschiderii şcolilor şi toată mişcarea care există la nivel de elev, profesor, părinte. Orice reluare de activitate înseamnă un risc. Poate fi redus la maxim posibil dacă instruim copiii, părinţii, profesorii”, a spus Arafat.

În acest context, el a pledat în continuare pentru ca elevii care merg la școală să se ferească acasă de contact cu bunicii lor pentru că elevii ar putea să ia COVID, să fie asimptomatici, și să le dea vârstnicilor în cazul cărora efectele virusului sunt mai severe.

„Inclusiv în casa trebuie să ai nişte lucruri legate de contactul elevului cu bunicul. Aceste aspecte sunt şi în alte ţări. Spania la ce a păţit, credeţi-mă că a analizat foarte bine”, a declarat Arafat.

Șeful DSU este de părere că pentru siguranța elevilor este necesară o colaborare între toate părțile implicate

„Singurul lucru este necesitatea colaborării și înțelegerii cu toate părțile pentru a le asigura copiilor un climat corect”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne consideră că la deschiderea şcolilor se poate diminua riscul la maxim dacă se respectă regulile.

„Regulile se respectă prin educaţie, prin recunoaşterea riscului. Faptul că recunoaştem că există un risc şi ştim care sunt regulile ne ajută să ducem riscurile la minim. Asta înseamnă începerea şcolii şi nu numai a şcolii, dar şi a activităţilor de lucru, pentru că sunt multe lucruri care încep acum. Copiii trebuie să fie educaţi şi trebuie să li se explice. Copilul înţelege dacă îi explici. Nu vorbim de copilul de 4 – 5 ani şi de cel de 6,7, 11 sau 12 ani”, a explicat Raed Arafat.

Adauga un comentariu