Actualitate

Raed Arafat: „Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă”

Publicat: 02 dec. 2021
Raed Arafat, șeful DSU

Șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, joi seara, 2 decembrie 2021 , că oamenii politici de la vârf, începând cu președintele Klaus Iohannis, au fost convinși că trebuie luate măsuri stricte în ceea ce privește epidemia și vaccinarea populației.

„Măsura cea mai importantă va fi continuarea testării, pe cât posibil, sai carantinarea celor care vin din zone de risc.

Rămâne măsura vaccinării. Dacă oamenii s-ar convinge, avem capacitate mare. Nu există lipsă de vaccin, În 10 zile putem vaccina un milion de oameni. Și acum nu este târziu să meargă la vaccinare. Varianta Omicron va înlocui varianta Delta și va deveni predominantă.

Cel puțin la nivel înalt s-a vorbit de vaccinare continuă. Vin sărbătorile, cu sigurnață toate dorește sărbători ca înainte. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația este dificilă.

Nu-mi place să comentez pe linie politică. Dacă nu erau convinși că nu trebuie măsuri, nu se luau.

Faptul că s-a investit în vaccinare, înseamnă că lumea la vârf era convinsă”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat, avertisment despre mutaţia Omicron: ,,Tulpina va ajunge peste tot, nimeni nu va putea să o oprească”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat, astăzi, în cadrul unui briefing la Guvernul României, că mutaţia Omicron a coronavirusului „va ajunge peste tot”.

Raed Arafat a explicat că noua variantă de coronavirus, respectiv tulpina Omicron, despre care specialiştii au explicat că este cu mult mai contagioasă decât tulpina Delta, va ajunge peste tot.

Concret, noua tulpină va ajunge şi în România, mai devreme sau mai târziu, având în vedere numeroasele cazuri deja confirmate în multe ţări ale Europei.

„În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav. Deci, astea toate sunt acum lucruri care se analizează de către specialiști, pentru a veni cu concluziile lor în următoarele săptămâni”, a declarat Raed Arafat.

Totodată, Raed Arafat a declarat că nu se pune în discuţie, în Uniunea Europeană, închiderea graniţelor.

„Noi, la acest moment, aplicăm regulile pe care se aplică la nivel european. La acest moment nu se discută în Europa de închidere de granițe, dar se discută de limitare de acces pentru cetățenii din țările respective și persoanele care se repatriază să intre printr-un mecanism mai strict de carantinare”, a precizat şeful DSU.

Raed Arafat a mai explicat că vaccinul împotriva COVID-19 este în continuare soluţia pentru a opri următoarele valuri de îmbolnăviri.

„Vaccinurile sunt funcționale pe toate tulpinile care au fost până acum. Acum avem o tulpină care nu știm încă care este impactul ei. Deci n-ai cum să vii să spui păi pentru că a apărut tulpina atsa eu nu mă mai vaccinez. Va dura mult timp ca să ajungă această tulpină predominantă.

Și atunci vaccinul în continuare protejează și este soluția pentru a opri următoarele valuri. Să vedem cum ajunge tulpina asta, dacă va deveni predominantă… Poate între timp se vor găsi solușii tot prin modificarea vaccinurilor”, a mai spus Raed Arafat.

Adauga un comentariu