News Flash:

RAGCL - o vaca de muls pentru angajatii sai (VII)

1 Septembrie 1999
1186 Vizualizari | 0 Comentarii
•Pentru a doua oara in acelasi an, conducerea regiei a modificat cotele de cheltuieli stipulate intr-un contract cu o firma de constructii •Costurile au "saltat" astfel cu aproape 6 milioane •Directorul Cojocaru si contabilul sef Ciornei sint raspunzatori inca o data pentru semnarea unor acte aditionale ce contravin legislatiei in vigoare

In episoadele anterioare ale "cazului" RAGCL va prezentam cum conducerea regiei a modificat cotele initiale din devizele contractului incheiat cu SC Constructorul SA, privind darea in folosinta generala a unor blocuri de locuinte. In urma semnarii unor acte aditionale, regia a pierdut aproape 54 milioane de lei, valoare cu care s-au majorat situatiile de lucrari de catre constructor. Acelasi lucru reiese din situatiile de lucrari intocmite de catre SC Incom SA, pentru lucrarile de constructii la darea in folosinta generala a blocului K1-4. Controlorii financiari ai Curtii de Conturi Iasi au constatat utilizarea unei cote de cheltuieli indirecte mai mare decit cea prevazuta in devizul de proiect. Au fost incalcate astfel prevederile capitolului I, articolul 3, ultimul aliniat, din Normele Metodologice privind continutul - cadru al proiectelor, pe faze de proiectare, al documentelor de licitatie, al ofertelor si al contractelor pentru executia investitiilor publice aprobate prin Ordinul Ministerului de Finante si al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, nr.792/13 noiembrie 1994. In acest act normativ se precizeaza faptul ca "devizul oferta pe categorii de lucrari este structurat pe cheltuieli directe, defalcate pe materiale, manopera utilajelor de constructii si transporturi, respectiv cheltuieli generale si profit." Executantii sint astfel obligati prin lege ca, pe parcursul lucrarilor, sa mentina la un nivel fix cheltuielile generale si profitul inscris in devizul oferta pe categorii de lucrari.
Prin anexa la actul aditional nr.150c, din 25 februarie 1998, s-a acceptat o cota de cheltuieli indirecte de 15%, fata de 8,4% cit prevedea proiectul initial. Aceasta diferenta este de 5.624.375 de lei. Banii nu au mai ajuns, insa, la firma constructoare deoarece, la finele anului 1998, SC Incom SA figura cu un sold creditor in suma de 5.846.655. In ciuda faptului ca regia nu mai trebuie sa plateasca acesti bani, planeaza un nou semn de intrebare asupra "politicii" conducerii, care, pentru a doua oara in acelasi an, a modificat cotele de cheltuieli stabilite in contractul cu firma mentionata. Raspunzatori pentru incheierea acestor acte aditionale, care, daca SC Incom SA nu ar fi avut datorii catre regie, ar fi pagubit-o pe aceasta cu aproape 6 milioane, se fac din nou directorul Constantin Cojocaru si contabilul sef Dumitru Ciornei. (va urma)
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015118 (s)