News Flash:

RAGCL - o vaca de muls pentru angajatii sai (VIII)

3 Septembrie 1999
1117 Vizualizari | 0 Comentarii
•Regia nu a efectuat controlul financiar de gestiune pe anul 1998 •Conducerea a justificat aceasta "scapare" prin volumul mare de lucrari si prin lipsa de personal din cadrul compartimentului de specialitate

In urma verificarilor efectuate de catre controlorii financiari ai Camerei de Conturi Iasi, s-a constatat ca, pentru anul 1998, nu s-a organizat si efectuat controlul financiar de gestiune la nivelul regiei. Au fost incalcate astfel prevederile Normelor Ministerului de Finante, nr. 63.943/1991, de organizare si exercitare a controlului financiar propriu la ministere, alte organe centrale de stat, prefecturi si Primaria municipiului Bucuresti, precum si la regiile autonome, aprobate prin Hotarirea de Guvern 720/1991. La capitolul al treilea al acestei hotariri, care face referinta la controlul financiar de gestiune, articolul 9, aliniatul 2 prevede ca acest control financiar de gestiune "se organizeaza de regii pentru controlul gestiunilor proprii, precum si a uzinelor, fabricilor, atelierelor, serviciilor, sucursalelor si altor subunitati din structura organizatorica".
Controlul financiar de gestiune, desi au fost emise decizii pentru organizarea si exercitarea acestuia, nu s-a efectuat pe intreg parcursul anului 1998, si nici in primele sapte luni ale acestui an.
"Avind in vedere atit volumul foarte mare de lucrari din cadrul compartimentului financiar contabil, cit si restructurarea personalului din cadrul acestui compartiment, am fost pusi in imposibilitatea de a efectua controlul financiar de gestiune al regiei", a explicat contabilul Remus Rusu. Astfel, singura masura dispusa de regie a fost emiterea deciziilor in vederea nominalizarii persoanei care urma sa efectueze controlul de gestiune, fara insa a asigura si cadrul organizatoric de desfasurare a activitatii de control, respectiv exonerarea de alte atributii a persoanei care urma sa efectueze controlul.
Fata de explicatiile prezentate de contabilul sef Dumitru Ciornei, din care rezulta ca nici un act normativ nu a clarificat regimul subventiilor la energia termica, in raportul controlului efectuat de Camera de Conturi se specifica faptul ca nivelul maxim al pretului in limita caruia energia termica va fi livrata populatiei, incepind cu luna octombrie 1998, a fost reglementat prin Hotarirea de Guvern nr.711, din 15 mai 1998. Diferenta intre pretul de productie al energiei termice, negociat si aprobat de Oficiul Concurentei, si nivelul maxim al pretului in limita caruia energia termica a fost livrata populatiei, stabilit prin Hotarirea de Guvern, se subventioneaza conform HG nr.179/1993. Chiar daca energia termica livrata populatiei nu ar fi subventionata, pretul de livrare ar fi fost pretul aprobat de Oficiul Concurentei. In acest caz, veniturile regiei ar fi fost la nivelul pretului aprobat si practicat pentru ceilalti beneficiari. Veniturile, inclusiv cele din subventii, nu se inregistreaza la data incasarii lor, ci la data facturarii. In acest caz, profitul nu poate fi influentat cu subventiile neincasate de regie in lunile noiembrie si decembrie 1998, asa cum au sustinut contabilii regiei. In raportul Camerei de Conturi Iasi se precizeaza ca subventiile solicitate pentru lunile noiembrie si decembrie 1998 au fost verificate de catre inspectorii de specialitate de la DGFPCFS si Directia Judeteana de Trezorerie Iasi, afirmatiile contabilului sef Dumitru Ciornei neputindu-si gasi justificare in faptul ca aceste subventii nu ar fi fost confirmate de nici un ordin de stat.
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1177 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013730 (s)