Eveniment-Social

RAGCL Pascani este sufocata de datorii

Publicat: 19 iun. 2011

@ Regia are de incasat de la debitori suma de 19.555.743 de lei, din care 7.463.441 de lei reprezinta subventii pentru caldura @ Din cauza datoriilor pe care le inregistreaza catre stat, conturile Regiei au fost blocate de Ministerul Finantelor

Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani, RAGCL, intampina mari probleme financiare datorita faptului ca atat Primaria cat si agentii economici dar si populatia nu-si achita facturile la timp. La ora actuala, regia are de incasat de la debitori o suma de 19.555.743 lei. Populatia are o datorie de 6.629.141 lei, agentii economici 4.330.063, Primaria municipiului Pascani si Institutiile de invatamant si de cultura din subordinea Consiliului Local 1.595.447 si Directia Apa Canal 1.565.339 lei. Din subventii la caldura, Regia are de incasat o suma de 7.463.441 de lei. Potrivit directorului general Georgeta Sandu, numai in anul 2010 subventiile de la bugetul de stat sunt in valoare de 3.099.902 de lei si s-au incasat doar 1.909.762 de lei, iar de la bugetul local, din totalul de 2.078.819 de lei, s-au primit 900.000 lei.
Conform Ordonantei nr. 36/2006 privind instituirea preturilor locale de referinta pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, autoritatile administratiei publice locale vor asigura din bugetele locale sumele necesare acoperirii integrale a diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si preturile locale de referinta, dupa acordarea sumelor de la bugetul de stat, astfel ca diferenta de subventie, in valoare de 1.190.140 de lei, neacordata de stat pe anul 2010, trebuie acoperita integral de bugetul local in anul in curs. Cum primaria nu are la buget bani indeajuns pentru a acoperi suma respectiva, plus alte sume restante din anii anteriori, dar si in lunile in curs, nu face decat sa distruga financiar Regia si sa o bage, practic, in faliment. „Suma de 7.463.443 de lei reprezinta subventii neincasate provenite din anii anteriori, iar banii respectivi nu au fost prinsi in Bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2011 al CL drept angajament legal, conform legislatiei in vigoare. Noi nu am pus penalitati la suma sau alte majorari de intarziere la plata, in timp ce A.N.A.F. calculeaza penalitati si majorari de intarziere pentru datorii pe care le avem la randul nostru. Noi trebuie sa le dam lor o suma de 17.841.046 de lei, fiind vorba de obligatii bugetare, contributii, debite si alte accesorii. Mai avem datorii aferente Acordului de Imprumut BERD, fiind vorba de aproximativ 19.000.000 de lei. Pentru subventiile pe care Regia le primeste cu foarte mare intarziere de la bugetul local si de la bugetul de stat, si cel mai important ca la aceasta suma nu se calculeaza penalitati de intarziere, cat si pentru penalitatile scutite la plata, legiuitorul ar trebui sa prevada deducerea sau scutirea la plata a penalitatilor datorate la bugetul consolidat al statului proportional cu acestea”, a precizat Georgeta Sandu, directorul general al RAGCL-ului.
Din cauza datoriilor pe care le inregistreaza la stat, conturile Regiei au fost blocate de Ministerul Finantelor. In aceasta perioada, Georgeta Sandu a incercat prin mai multe mijloace sa le deblocheze, insa deocamdata fara efect.

Productia Regiei, in continua scadere

In prezent au mai ramas bransate la reteaua publica de termoficare doar 5.061 de locuinte din cele 8.545 de apartamente care erau in 2002. In acest an au mai fost depuse inca 120 de cereri pentru debransare. Doar 49 de abonati vor primi acordul, restul fiind in zona SACET. „Cei care doresc sa se debranseze de la sistemul regiei de termoficare o mai pot face pana in luna august. Pana atunci se mai primesc cereri la RAGCL. Urmeaza ca mai apoi ele sa fie analizate si sa primeasca acordul cele care nu fac parte din zona SACET. Chiar si la un numar scazut de abonati, Regia mai poate furniza fara probleme agent termic clientilor ramasi, datorita centralelor moderne pe care le avem. Acestea pot face fata pana la o capacitate de 30%”, a declarat directorul Georgeta Sandu.
Pentru a-si mai putea recupera din datorii, cei din conducerea institutiei au actionat datornicii in judecata si o parte dintre ei au inceput sa mai acopere cate putin din debit. Blocajul cel mai mare vine in continuare din partea primariei, care nu reuseste sa achite mai nimic din suma restanta, blocand astfel activitatea financiara a RAGCL-ului. Cei de la conducerea administratiei locale nu au deocamdata nici o solutie pentru salvarea Regiei, care se afla la un pas de faliment. Singura optiune este imprumutul bancar, insa si aici se intampina dificultati.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit