Eveniment-Social

RAGCL, privatizata pe bucati

Publicat: 21 aug. 2011

@ Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani (RAGCL) este la un pas de a fi desfiintata @ Pana nu demult, regia raspundea si de colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere, dar alesii locali au hotarat ca cel mai bine ar fi, mai ales ca se inregistreaza datorii, ca acest serviciu sa fie rupt de regie si transformat in societate comerciala pentru a putea functiona mai bine @ Consilierii locali vor sa reorganizeze si serviciul de transport public local si sectia de service auto din cadrul RAGCL

Noua formula de conducere din cadrul Consiliului Local Municipal Pascani (CLM) are planuri mari pentru RAGCL, dar nu se stie cat sunt de bune. Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani (RAGCL) este la un pas de a fi desfiintata. Unitatea are ca obiect principal de activitate producerea si distributia agentului termic pentru incalzire, apa calda de consum, reparatii instalatii sanitare din apartamente si subsolul blocurilor si transport auto local de calatori. Pana nu demult, regia raspundea si de colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere, insa alesii locali au hotarat ca cel mai bine ar fi, mai ales ca se inregistreaza datorii, ca acest serviciu sa fie rupt de regie si transformat in societate comerciala pentru a functiona mai bine. Chestiunea a fost destul de amplu dezbatuta si, in cele din urma, a fost si aprobata. Odata cu aceasta ruptura, alesii pascaneni nu s-au oprit aici. Mai nou, ei doresc sa reorganizeze si serviciul de transport public local si sectia de service auto din cadrul RAGCL.
Pentru sedinta ordinara de pe 26 august, s-a pregatit deja un proiect de hotarare in acest sens, care a starnit o serie de controverse printre angajatii unitatii de termoficare, cativa consilieri, dar si printre cei din conducere. Conform directorului general al regiei, Georgeta Sandu, reorganizarea nu aduce nici un avantaj nici unei parti. „Nu poti spune ca din transportul public in comun poti face o afacere. Sunt trasee obligatorii pe care trebuie sa le respecti. Apoi mai este vorba si de strazile pe care le avem. La modul cum arata, deja vorbim despre crestere de consum si mai apoi reparatii necesare. Deodata vorbim despre oameni care sa raspunda de intretinerea lor si multe alte lucruri ce tin de un asemenea serviciu. Celor de la primarie le vine usor sa vorbeasca, dar noi, aici, am facut investitii. S-au luat cinci autobuze, am incercat sa ne respectam clientii oferindu-le confort, un transport civilizat. Poate s-a uitat cum aratau inainte vechile autobuze. Mai mult decat atat, noi suntem licentiati. Daca se trece la aceasta reorganizare, atunci trebuie sa se cheltuie alti bani pe licenta a minimum sase autobuze, cu forta de munca, cheltuieli cu salariile, care ar fi duble, si asa mai departe. Noi ne descurcam pe acest sector cu doar zece oameni. Acestia nu au o singura functie. Practic, ii folosim si la serviciul de transport, dar si in alte parti. Deci cheltuielile prin aceasta reorganizare, care se doreste atat de mult, ar fi destul de mari. Parca la primarie nu sunt bani. Nu stiu cine isi permite sa faca asemenea cheltuieli in aceasta perioada”, a declarat Georgeta Sandu, directorul general al regiei.

Reclama, sufletul comertului!

Conducerea unitatii a mentionat ca transformarea salubritatii in societate comerciala a fost necesara, desprinderea producandu-se in urma datoriilor mari care s-au acumulat si a penalitatilor ce urmau sa fie aplicate in continuare, dar, cu toate acestea, serviciul public de transport in comun nu intampina asemenea probleme. „Nu putem spune ca avem profit pe acest sector, mai ales ca avem unele investitii de amortizat, dar nici nu ne putem plange. Pe intreg anul trecut am avut incasari de aproximativ 600.000 de lei. Am inceput sa facem reclama buna pe acest sector si incasarile incep sa mearga tot mai bine. Spre exemplu, in perioada de vara, cand toata lumea prefera sa mearga pe jos si scolile sunt inchise, deci nu avem prea multi clienti, noi inchiriem din autobuze pentru diferite trasee. Pelerinaje, nunti, excursii si ce mai este nevoie, la un pret de doar 1 euro pe kilometru. Deja avem foarte multe solicitari si pentru perioada urmatoare. Odata cu investitiile, au crescut si incasarile. De ce vor acum sa faca reorganizare nu-mi pot explica. Nici macar nu s-a terminat cu formalitatile la salubritate si deja se incearca altceva. De ce atata graba? Care este scopul?”, s-a intrebat managerul regiei.

Primarul Grigore Craciunescu nu a putut fi de gasit pentru a comenta initiativa de reorganizare a serviciului.loading...

Adauga un comentariu