Stiri Turism

Raiul animalelor este intr-un sat din Spania

Publicat: 24 aug. 2015
9
De saptamana trecuta, raiul pisicilor si cainilor are o adresa exacta. Un satuc din Spania, care le-a acordat animalelor de companie drepturi de rezidenti. E adevarat ca patrupedele nu au dreptul sa voteze, dar, prin hotararea unanima a consilierilor locali, ele sunt protejate de abuzuri.
Trigueros del Valle este un sat aflat la 225 de kilometri distanta de Madrid, cu doar 300 de locuitori. Atestata documentar de mai bine de un mileniu, mica localitate a fost ocolita de celebritate. Pana saptamana trecuta.
Trigueros del Valle, o localitate cu aproape 1200 de ani de istorie, e celebra in intreaga lume. Si asta pentru ca este prima localitate care a decis sa ofere drepturi de rezidenta animalelor de companie, catei si pisici. Bineinteles exista discriminari: de ce nu au aceste drepturi si vacile si caprele, insa pentru toate acestea exista explicatii, scrie digi24.ro.
„Toate aceste animale carora le-am oferit acest statut au fost alaturi de locuitorii satului de sute de ani, i-au ajutat la muncile campului, le-au protejat locuintele. Aici avem si foarte multi batrani care au caini ce le ofera dragostea si compania de care au nevoie, de aceea a aparut aceasta initiativa”, spune Pedro Perez, primarul localitatii Trigueros del Valle.
O initiativa primita chiar cu bucurie de mai toti locuitorii.
„Sunt fii ai satului, non-umani, pentru ca s-au nascut aici cu totii. Mai putin al meu! Al meu e importat”, spune un batran din Trigueros del Valle. „Eu am un catel, el are trei caini, cinci pisici, doi vulturi, sapte gaini si nu mai stiu cati porumbei”, spune batranul despre un prieten al sau.
„Sunt drepturi ca pentru orice persoana. Se nasc aici, traiesc aici, asa ca avem grija de ele”, spune un alt localnic. Intrebat ce parere ar avea daca animalele ar primi si pensie, el a raspuns: „Pensie nu! Ce bine ar fi! Eu am multe animale, ce bine ar fi sa aiba drept la pensie. Dar nu!”.
„Mi se pare perfect pentru catei si pisici, bineinteles. Am pisica. E foarte fericita. E cam salbatica, face doar ce doreste, nu sta doar in casa, vine acasa doar pentru a manca”, spune si o femeie.
Mai greu de spus este ce parere au celelalte necuvantatoare, ocolite deocamdata de lege. Locuitorii satului au explicatii clare.
„Vacile si caprele au alt sfarsit. Suntem carnivori. Chiar daca am vrea sa fim vegetarieni, suntem carnivori”, spune o femeie care explica astfel de ce nu toate animelele au drepturi egale.
Mai in gluma, mai in serios, primarul recunoaste ca nu s-a gandit ca ar putea rani sentimentele altor necuvantatoare.
„E adevarat ca deja au aparut proteste din partea oilor, gainilor si, asa cum ziceti, din partea unor vaci”, glumeste Pedro Perez.
In ciuda acestor mici disensiuni, acelasi edil spune ca spera ca exemplul lor sa fie urmat si de alte primarii din toata lumea. Marturiseste insa ca nu s-a gandit la celebritate cand a luat aceasta decizie.
„E vorba de o initiativa ce a aparut natural, fara nicio fortare, si a facut inconjurul lumii”, afirma primarul din Trigueros del Valle.
Evident, simpaticele vietuitoare nu inteleg ce li se intampla, asa ca bucuria lor e aceeasi ca in fiecare zi.
Adauga un comentariu