Eveniment-Social

Raiul Patriarhului

Publicat: 01 aug. 2007

• Un copil care a stiut ce este greutatea vietii din primii ani cand a vazut lumina soarelui, un om care n-a uitat ca in copilarie manca mamaliga prajita si pana seara pazea oile tatalui impreuna cu prietenul sau, Kiki, pe numele adevarat Costica Brumari • Un adolescent care, la varsta de 13 ani, este profund marcat de atotprezenta lui Dumnezeu si, ajuns la Schitul Sihastria Vorona, acum Manastirea Sihastria Vorona, Botosani, remarcat de slujitorii lui Dumnezeu, porneste pe calea celor care-l vor duce, peste 58 de ani, a fi ales Patriarhul Teoctist • „Mama sa mi-a spus sa vin cu ea la Schitul Vorona, sa-l luam pe baiat de acolo. Zis si facut. Cand ne-am apropiat de manastire, l-a vazut pe el. Pazea niste vitei in padure. Atunci, mama sa i-a spus: «Hai, dragul mamei, acasa, tatal e bolnav, oile stau acasa, te asteptam sa te intorci», dar el i-a spus: «Mamuta, nu ma duc, aici e locul meu, e ca un colt de rai». Si ne-am intors fara el”, a spus Costica Brumari • Asa incepe povestea celui care a fost primul Patriarh ortodox ce, dupa marea Schisma, va invita in tara sa un Papa

Cel care a slujit ortodoxia romaneasca in prima pozitie ierarhica a venit pe lume ca al zecelea fiu al unei familii sarace din satul Tocileni, comuna Filipesti, acum Victoria, din judetul Botosani, a fost intampinat de la inceput de apasarea vietii. Copilaria sa este una care l-a pus fata in fata cu vicisitudinile vietii. Toader, dupa cum ii era numele de botez, s-a nascut la 7 februarie 1915, a simtit gustul amar al acelor vremuri care acum pot fi aflate din manualele de istorie sau de la cei cativa ramasi in viata. Pleca de dimineata cu oile, muncea din greu, ajutandu-si familia. Cu greu tatal sau a fost convins sa-l lase la scoala. Dar puterea credintei i-a luat obstacol dupa obstacol din cale. O cale care se intinde pe 92 de ani, in care momentele de cumpana n-au lipsit.

Amarul copilariei

Singurul om in viata care poate povesti cum a ajuns baiatul lui Dumitru Arapasu sa aleaga calea celor sfinte, Kiki, pe numele adevarat Costica Brumari, prieten de copilarie si cu 3 ani mai mic decat Toader, spera sa-l mai vada o data pe Patriarh, dar n-a fost asa. Ultima data si-au vorbit acum doi ani, pe 8 septembrie la hramul satului, cand Prea Fericitul a venit in satul natal si a sfintit scoala cu al carui ajutor a fost construita. Plecau amandoi, Toader si Kiki, zi de zi, cat erau vara si vacanta de lungi, cu oile la pasune. Saraci, isi umpleau desaga cu cateva felii de mamaliga prajita, unsa cu usturoi si cateva bucati de branza. Mergeau desculti, cautau, asa cum puteau la acea varsta, sa fie cat mai utili familiilor lor. 2 ani de zile, incheiati, cei doi au avut grija de oile parintilor. „A fost un copil necajit dupa cum imi povestea tata. Pleca sa pazeasca oile cu Costica Brumari, mancau mamaliga prajita…. asa era pe atunci….oameni saraci, dar nu numai ei…. Dupa cate imi amintesc de la batrani in acest sat erau tocilari, oameni care ascuteau cutite, foarfece, de-astea… nu erau oameni tare instariti. Dar uite ca aici s-a nascut un mare om, asa cum a fost viata grea….”, arata Ion Cucu, satean din Tocileni, in varsta de 65 de ani. Apoi, drumurile copiilor care aveau grija de animale si se chinuiau sa razbeasca la lumina aveau sa se desparta, fiecare apucand ceea ce Dumnezeu le-a oranduit.

Hotararea de a merge la manastire

Povestea inceputului vietii duhovnicesti a Patriarhului Romaniei se sterge in neguri. Multe amintiri s-au pierdut, atat o data cu moartea sa, cat si cu a celor care l-au vazut, copil fiind, cum s-a ridicat dintre ei. „Cat am umblat cu el cu oile, nu l-am auzit niciodata ponegrind cele sfinte. N-auzeai sa-si iasa din fire sau sa zica de tamaie si Evanghelie, cum faceam noi, ceilalti copilandri. Intr-o zi, ne-a napustit ghinionul si ne-a murit o oaie. Eram departe, in alt sat, aveam mult de mers pana acasa, in Tocileni. Era o ploaie grozava, asa cum a fost ieri (cu doua zile in urma – n.r.). O duceam cand unul, cand altul… era tare grea. Dupa o bucata de vreme, sta el si se gandeste si-mi spune sa o legam si sa o asezam pe spatele unui berbece. Asa am facut. In noapte, ajunsi si noi acasa, mi-a zis: «eu de maine nu mai vin». N-am bagat de seama prea tare atunci, dar asa a fost”, a povestit Costica Brumari. Si asa incepe odiseea inchinata divinitatii.

Asemenea fiului lui Ilie Moromete

Inca plin de viata, mos Kiki isi mai aminteste cum invatatorul de atunci, Romanescu Gheorghe, cauta sa-l convinga pe Dumitru sa-l lase pe Toader sa mearga la scoala. Desigur, totul se arata ca in cazul lui Niculae, fiul lui Ilie Moromete, care cu greu s-a lasat convins sa-si trimita baiatul la scoala. „Apai, Dumitru nu vroia sa-l lase pe Toader la scoala. Era nevoie de el la munca si-i zicea lui Romanescu: «da` ce, am sa-l fac popa?», ei, si a devenit, dupa catava vreme. Iar Romanescu tot l-a convins pana la urma sa-l scoleasca: «lasa-l, mos` Dumitre, ca e baiat bun si are pricepere mare la minte. Este un baiat tare bun si e pacat sa nu mearga la scoala, nu poti sa-l lasi asa». Si a urmat scoala in sat, pana la urma”, mai aminteste Costica Brumari. De profesorul Romanescu mai stiu cativa batrani din Tocileni, precum Maria Corduneanu, de 83 de ani, vecina cu familia Arapasu. La randul ei, aminteste ca familia Arapasu era una cu credinta, dar fiul Toader s-a deosebit de toti. „Era o familie tare cumsecade, in credinta puternica. Si buni la suflet… Dar acum…cum sa-l mai astept sa-l vad o data? Pentru mine n-a murit, imi bate inima pentru el…”, a spus printre lacrimi Maria Corduneanu. Tot satul, parca, il asteapta.

Un loc unde Dumnezeu vorbeste

La varsta de 13 ani, al zecelea fiu al familiei lui Dumitru si Marghioala Arapasu din satul Tocileni, Botosani, paraseste casa natala in chemarea sa pentru o viata dedicata lui Dumnezeu. Manastirea Sihastria Vorona, aflata la cateva zeci de kilometri, a fost locul care l-a fermecat si unde, totodata, a capatat puterea si luminarea de a porni pe drumul monahal. Tot aici a avut sa dea curs si primelor ascultari. A pascut vacile, a scos piatra de rau, a invatat chirilica, a fost paracliser. „Mama sa mi-a spus sa vin cu ea la Schitul Vorona, sa-l luam pe baiat de acolo. Zis si facut. Cand ne-am apropiat de manastire, l-a vazut pe el. Pazea niste vitei in padure. Atunci, mama sa i-a spus: «hai, dragul mamei, acasa, tatal e bolnav, oile stau acasa, te asteptam sa te intorci», dar el i-a spus: «mamuta, nu ma duc, aici e locul meu, e ca un colt de rai». Si ne-am intors fara el”, a spus Costica Brumari. O data cu Toader au mai plecat doi baieti din sat la Schit, Haralamb Pomaneagra si Dumitru Manescu dar, dintre cei trei, singurul care ramane este baiatul lui Dumitru Arapas. Intr-adevar, Schitul Vorona, acum Manastirea Sihastria Vorona, ce apartine de Manastirea Vorona, inaltata la trei kilometri inaintea Schitului, pare ca strabate timpul fara a-l resimti. Doar vuietul brazilor aminteste ca lumea este trecatoare, incolo, natura este precum aici se poate sta de vorba cu Dumnezeu.

Remarcat de calugari

Primii doi ani din viata de frate si-i zideste pentru divinitate in acest spatiu atat de linistitor. A fost singurul care a avut trecere la staret, care, pe atunci, in 1928, era parintele Ghedeon Verenciuc, aproape un sfant si sihastru. „Aici, Prea Fericitul Teoctist a pus temelia pentru tot restul vietii sale duhovnicesti. A facut diferite ascultari printre care a adunat piatra de rau. A fost si paracliser, iar egumenul Ghedeon l-a invatat notele psaltice si sa citeasca in chirilica. Parintele Ghedeon poate fi numit ultimul sihastru al acestei zidiri. A murit la 64 de ani de tifos si s-a purtat ca un sfant. Cu toate acestea, baiatul de 13 ani care a venit aici s-a remarcat in ochii parintilor si a fost singurul care putea intra in chilia egumenului”, a aratat staretul de acum al Manastirii Sihastria Vorona, Ghedeon Hutanasu. Dupa 2 ani, fratele Toader este indemnat sa coboare la Manastirea Vorona si sa urmeze, mai tarziu, studiile de seminar, deoarece se aratase mai deosebit decat oricare dintre ceilalti frati si calugari. Mai poposeste 2 ani la Manastirea Vorona. Astfel, dupa 4 ani, cand trupul si mintea s-au umplut cu puterea data de aceste locuri peste care troneaza prezenta lui Dumnezeu, pleaca la Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt. Dupa un an, continua studiul la Manastirea Cernica. Dupa 7 ani, in 1935, este uns in randul monahismului si va purta numele Teoctist. Acest lucru se petrece la Manastirea Neamt din judetul Neamt. De acum, Teoctist va primi rand pe rand gradele bisericesti, culminand cu cel de Patriarh, in data de 9 noiembrie 1986. In calitate de IPS Mitropolit Teoctist al Moldovei si Sucevei, a fost loctiitorul Patriarhului Iustin Moisescu, mort la 31 iulie 1986. Locotenenta a fost tinuta pana la alegerea sa de catre Colegiul Electoral Bisericesc in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane, la 9 noiembrie 1986.

Timpul nu sterge totul

Acum, casa parinteasca din Tocileni nu mai este. Era o casa acoperita cu stuf si imprejmuita de un cerdac, iar in fata avea o prispa pe care nu mai are cine sa o treaca. Doar o fantana, la drum, a ramas ca semn al celui care s-a nascut aici. Desi a plecat din sat de aproape 80 de ani, cel care a fost timp de 21 de ani Patriarhul Romaniei nu este uitat. Satul, cu oameni noi, se mandreste ca aici s-a nascut Prea Fericitul (P.F). Nu este om, atat din Tocileni, cat si din comuna Victoria, care sa nu stie unde a fost casa parinteasca a P.F. Cei trei nepoti din Victoria, pe nume Mihai, Gheorghe Arapasu si Valeria Hreapca, au ramas aici sa duca mai departe numele neamului. Imaginea lasata de oamenii din satul natal este una vie care dovedeste ca Patriarhul a fost si este iubit si aici, poate mai mult ca in alte locuri. Cand au batut clopotele luni seara, intreaga comunitate de aici a fost miscata de vestea disparitiei celui care, dupa cum spun ei, le-a fost ca un tata.loading...

Adauga un comentariu