Actualitate

Raiul pe pamant din inima Vrancei. In apa acestui lac nu traieste niciun peste iar plantele au puteri vindecatoare

Publicat: 25 iul. 2018
17

Lacul Negru sau "Lacul cu plamana", cum mai este cunoscut, dupa numele popular al unei plante cu proprietati terapeutice, se afla intr-o rezervatie naturala situata pe versantul sud-estic al culmii Dealului Negru. Zona adaposteste o mare varietate de flora si fauna specifica lantului muntos al Subcarpatilor de Curbura.

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Vrancea este Lacul Negru, aflat in Rezervatia Naturala Cheile Narujei. Este o zona aproape necunoscuta de catre om si putin exploatata de oamenii de stiinta. Practic, prezenta omului in acel loc este foarte redusa din cauza accesibilitatii dificile pe care o confera terenul.

Lacul, care se intinde pe o suprafata nu mai mare de 10.000 de metri patrati si care are o adancime de sapte metri, s-a format in urma unei alunecari de teren. Martori ai acestor alunecari sunt chiar trunchiurile de molid scufundate, ce sunt vizibile prin luciul apei.

Denumirea de Lacul Negru vine de la intunericul padurii de molid ce se reflecta in apele Lacului Negru. Localnicii il stiu de "Lacul cu plamana", pentru proprietatile curative in bolile de plamani ale unei plante care creste aici.

Nu este nici urma de peste in lac

Ceea ce constituie cu adevarat un unicat in Muntii Vrancei si chiar in tara este faptul ca aproape jumatate din suprafata lacului este acoperita de o turbarie activa, ancorata in special de malul stang. Restul lacului este format dintr-un un plaur plutitor, in grosime de pana la un metru, sub care se gaseste apa. Pestii nu au nicio sansa de supravietuire in acest lac deosebit de curat, din cauza unor specii de tritoni care curata orice forma de viata din apa.

Lacul Negru este alimentat in permanenta de izvoare proprii, precum si de un izvor cu totul aparte provenind din grohotisurile Dealului Negru, constituind practic cel mai important si caracteristic element hidrografic si de habitat al ariei protejate din zona Dealului Negru, situat intre varfurile Dealul Negru si Bulboace.

In aceasta zona, peisajul este dominat mai ales prin prezenta campurilor de pietre. Din aceasta cauza, terenul este puternic fracturat de fenomenele tectonice. Regimul termic al zonei este influentat de gradul de acoperire a terenului cu vegetatie.

Planta carnivora care se gaseste doar la Lacul Negru

O multime de plante rare se pot intalni in turbaria de la Lacul Negru. Cea mai reprezentativa este "Drosera Rotundifolia", popular denumita Roua Cerului, o planta carnivora rar intalnita in tara si mai ales in lume. Planta consuma aproximativ 50 de insecte pe an. Poate fi usor recunoscuta dupa florile de culoare alba si indeosebi dupa frunze, care au pe suprafata lor numerosi peri glandulari cu rol in digerarea insectelor.

Accesul la lac se face prin DJ 205D Focsani – Nistoresti – Herastrau si apoi pe drumul forestier din lungul Vaii Narujei pana in zona bazinului de receptie "Izvoarele Narujei". In apropierea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stang al Naruje, un traseu turistic marcat cu cruce rosie care duce la Lacul Negru.

Adauga un comentariu