Actualitate

RAJAC va primi ajutor din partea Uniunii Europene

Publicat: 23 apr. 1999
•Gheorghe Nichita se asteapta ca UE sa finanteze cel putin un proiect de investitie al RAJAC •Propunerile regiei vizeaza prioritatile din acest moment ale regiei •Pentru suplimnetarea fondurilor necesare Statiei de epurare, este posibila aparitia unei noi taxe locale – taxa de mediu

O parte din problemele Regiei Autonome Judetene de Apa Canal Iasi se pare ca isi vor gasi rezolvarea in urma demararii unui program al Uniunii Europene. UE aloca pentru Romania, numai in acest an, 110 milioane EURO pentru finantarea unor lucrari din opt orase ale tarii, pentru obiective din domeniul ecologiei si al infrastructurii. 
Mentionam ca, acordarea banilor presupune si contributia financiara a beneficiarului in proportie de 25%. RAJAC a intocmit, in vederea obtinerii unei parti cit mai mare din suma alocata Romaniei, patru proiecte ce reprezinta de fapt prioritatile regiei din acest moment si pentru care nu exista surse financiare locale. Proiectele depuse de regie vizeaza „Modernizarea retelei de apa potabila din municipiul Iasi” si presupune inlocuirea a 104 km de conducta si reabilitarea altor 28 km, precum si realizarea unei baze de date in vederea modelarii matematice a retelei de distributie. Valoarea acestei investitii este de peste 42 milioane USD.

Un al doilea proiect propus pentru a fi finantat de UE este „Retehnologizarea si modernizarea Statiei de epurare a municipiului Iasi”, investitie derulata in acest moment cu firma germana Mannesmann si pentru care Guvernul Romaniei a refuzat, incepind cu acest an, sa mai contribuie financiar. Pentru acest obiectiv, conducerea RAJAC solicita de la Bruxelles 26 milioane dolari. Alte doua proiecte inaintate la Uniunea Europeana vizeaza „Reabilitarea si automatizarea statiilor de pompare Aurora – Pacurari Copou” (5 milioane USD) pentru asigurarea unui regim continuu de furnizare a apei in zona si „Reabilitarea statiilor de tratare a apei de la Chirita si de la Sorogari” ( in valoare de 40 milioane USD).

Privitor la acest din urma proiect, managerul RAJAC Iasi, Gheorghe Nichita, a precizat ca il va sustine cu insistenta in fata finantatorilor europeni pentru ca in acest moment calitatea apei din municipiu este la limita inferioara a normativelor si, in absenta banilor necesari, nu se cunoaste data pina la care aceasta situatie mai poate fi mentinuta. Din acest motiv, reprezentantul regiei a precizat ca ar fi multumit si cu suma de 8,5 milioane USD – care ar fi suficienti pentru sustinerea unor investitii de maxima urgenta in cele doua statii de tratare a apei. 

La inceputul saptaminii viitoare, un consultant al UE se va afla la Iasi pentru a analiza proiectele inaintate de RAJAC. Un demers similar va fi efectuat si la celelalte sapte orase din tara, urmind ca in circa o luna de zile sa fie adoptata o decizie in privinta proiectelor care vor fi finantate in acest an. „Am aflat ca ne aflam foarte bine pozitionati in competitia pentru aceste fonduri. Avem sanse mari ca propunerile noastre sa fie aprobate, singura necunoscuta raminind proiectul care va fi ales precum si suma pe care o vom primi”, a declarat Gheorghe Nichita. 

La Statia de epurare au fost inaugurata prima linie
Pina cind Uniunea Europeana se va hotari in privinta finantarii unor obiective ale RAJAC, la Iasi continua odiseea Statiei de epurare. Aici, lucrarile sint practic sistate pentru ca nu exista fondurile necesare pentru asigurarea lucrarilor de constructii – montaj. In acest timp, firma Mannesmann continua exportul de utilaje si aparatura. Marti, impreuna cu reprezentantii firmei germane, prima linie a statiei a fost inaugurata oficial; aceasta etapa asigura epurarea unui debit de apa de 1.800 l/s.

La finalizarea investitiei, obiectivul este proiectat sa epureze un debit de 4.200 l/s. Diferenta de debit de 2.400 l/s este in continuare epurata incomplet. Pentru a continua, fie si in mica masura lucrarile in Statie, regia a alocat din resurse proprii 15 miliarde lei, insa acest fond este total insuficient in conditiile in care necesarul de bani numai pentru acest an depaseste 65 miliarde lei. O sansa pentru obtinerea fondurilor necesare ar fi, in afara programelor de finantare ale Uniunii Europene mentionate anterior, impunerea unei „taxe de mediu” pentru consumatorii de apa din municipiul Iasi. In citeva saptamini, RAJAC Iasi va inainta Consiliului Judetean un proiect in acest sens, care va trebui sa aleaga din mai multe variante propuse de reprezentantii regiei. loading...

Adauga un comentariu