National

Raluca Pruna, atacata de Calin Popescu Tariceanu

Publicat: 26 feb. 2016
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a incalcat legea atunci cand a anuntat ca o va repropune pe Laura Codruta Kovesi ca sef al DNA, aratand ca, potrivit legii in vigoare, o astfel de propunere se face in urma unei proceduri de selectie, prin depunerea candidaturilor unor procurori. El a apreciat ca bilantul DNA a fost unul „triumfalist” si „deplasat” si a subliniat ca nu este treaba DNA sa spuna ce s-ar fi putut face cu banii furati, acest lucru fiind atributia Guvernului sau a Parlamentului. Declaratia a venit dupa ce Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat ieri, la sedinta de bilant a DNA, ca intelege sa-si asume functia pe care o are si sa aplice dispozitiile legii prin propunerea de reinvestire a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.
„In ceea ce priveste declaratia doamnei Pruna, raman foarte surprins. Legea ce spune? Ca trebuie facuta o procedura de selectie, care presupune depunerea unor candidaturi, deci a unor dosare de intentie din partea unor procurori, analiza acestora si, in final, evaluarea si desemnarea unei propuneri, pentru ca ministrul propune. Nu am auzit asa ceva, deci doamna Pruna, in calitate de ministru al Justitiei, incalca, cu buna stiinta, legea si anunta, intr-o sedinta festiva, desemnarea, ca un fel de incununare a activitatii. Sigur ca, bazandu-ne pe cifre, DNA are niste succese, niste rezultate indiscutabile, dar nu se procedeaza asa, conform legii. Si cred ca lucrul acesta trebuie subliniat si probabil ca domnul prim-ministru trebuia sa o traga de maneca pe doamna ministru al Justitiei.
Acum, bilantul, din ce am vazut, a fost un bilant triumfalist. Nu gasesc justificat, nu am auzit in alte tari democratice, procuratura sa faca astfel de bilanturi publice, in care sa se laude cu numarul de dosare, de anchete, cu numar de arestari. Cred ca actiunea DNA nu trebuie sa se bazeze pe suportul publicului, pentru ca DNA trebuie sa se bazeze pe lege. Nu trebuie sa stea cu ochii la public, sa vada daca ii place sau nu. Suportul popular este pentru politicieni. Din aceasta perspectiva, rezultatul este un bilant triumfalist, pe care il gasesc deplasat. Nimeni nu a vorbit despre faptul ca doamna procuror Kovesi a spus, in 2015, ca nu este de acord cu 120 de hotarari ale instantelor. Adica, punem sub semnul intrebarii justitia. Am aflat ce s-ar putea face din banii care ar fi fost furati. Nu este treaba procuraturii sa stabileasca ce se face cu acesti bani, este treaba Guvernului sau, eventual, a Parlamentului, dar nu a Procuraturii. Este un derapaj care confirma ca nu se respecta separatia puterii in stat”, a spus presedintele Senatului.


loading...

Adauga un comentariu