National

Raluca Turcan: „Am ajuns la 89.900 de dosare deja evaluate în toate casele de pensii în doar o săptămână”

Publicat: 05 mart. 2021
Raluca Turcan
Raluca Turcan, ministrul Muncii din Guvernul Florin Cîțu

Vineri, 5 martie, Raluca Turcan, minsitrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat la Botoșani că u fost reevaluate aproape 90.000 de dosare de pensie, în vederea recalculării drepturilor beneficiarilor.

Numărul total al dosarelor care vor trebui să intre în reevaluare şi recalculare se ridică la aproximativ cinci milioane, scrie agerpres.ro.

„Astăzi am avut bucuria, alături de colegii mei, să facem centralizarea la nivel naţional a numărului total de dosare intrate în evaluare pentru recalcularea tuturor dosarelor de pensii şi am ajuns la 89.900 de dosare deja evaluate în toate casele de pensii în doar o săptămână. Acestea sunt fapte, nu poveşti”, a afirmat Turcan.

Raluca Turcan: „Ştim cu toţii că în România s-a vorbit de ani de zile despre inechităţile din sistemul public de pensii”

Ministrul Muncii și-a arătat nemulțumirea că, deşi cadrul legal există, procesul de reevaluare şi recalculare a pensiilor nu a început încă din anul 2019.

„Ştim cu toţii că în România s-a vorbit de ani de zile despre inechităţile din sistemul public de pensii, despre necesitatea recalculării pensiilor pe bază de contributivitate şi majorări de pensii, de cele mai multe ori nespunându-se care este sursa de finanţare. Ca atare, împreună cu Casa Naţională de Pensii şi astăzi împreună cu Casa Judeţeană de Pensii Botoşani am făcut deja câţiva paşi extrem de importanţi pentru evaluarea şi recalcularea tuturor pensiilor din România, adică pentru cinci milioane de pensionari. Acest proces putea fi început, pentru că exista baza legală din iulie 2019.

N-a fost început. L-am demarat cu resursele limitate pe care le-am găsit la Casa Naţională de Pensii şi la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, implicit şi în teritoriu, cu personal subdimensionat, cu întârzieri uriaşe, fără echipamente performante sau softuri funcţionale”, a adăugat ministrul.

Raluca Turcan a precizat că există mici decalaje în legătură cu stabilirea drepturilor de pensie pentru noii beneficiari.

„Cu resurse limitate, într-un stadiu de funcţionalitate destul de redus, am reuşit într-o perioadă record să ajungem, la Casa Naţională de Pensii, la doar aproximativ 100 de dosare restante la calculare, adică cu 45 de zile depăşite pentru întocmirea unui dosar de pensie, şi 3.000 de dosare cu termen depăşit pe pensii internaţionale, în condiţiile în care, când am păşit în minister, restanţa sau întârzierile erau de 6.000 de dosare, adică 6.000 de oameni care aşteaptă să aibă pensiile internaţionale plătite”, a precizat ministrul.

Raluca Turcan: „După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei”

Ieri, 4 martie, Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat, după o vizită la Suceava, că o persoană care a lucrat 29 de ani în agricultură are calculată o pensie în baza contribuţiei în valoare de 591 de lei. Ministrul a făcut acest anunț pe o rețea de socializare.

„După 29 de ani de muncă în sistemul agricol, pensia de bătrâneţe calculată în baza contribuţiei este de 591 lei, la care statul adaugă diferenţa de până la 800 lei cât este pensia socială. Este realitatea dintr-un dosar de pensie de agricultor pe care l-am avut astăzi în mână la Casa Judeţeană de Pensii Suceava.” a scris Turcan.

„Evident, un dosar cu şină vechi de aproape 30 de ani, cu documentele scrise de mână şi foi îngălbenite. Sunt alte 10.000 de dosare similare de agricultori ce trebuie evaluate şi introduse în sistem electronic, aici, la casa de pensii din Suceava”, a scris Raluca Turcan.

Comentarii
  • Saraca, venita dupa studiile inalte facute la barna la Moscova,a inceput sa-si dea aere de mare vedeta.A lucrat si ea pe la Pascani la o firma de cauciucuri second hand si sub Stolojan ceva.Acum e mare specialista.
    O mincinoasa,fara a stapani domeniul in care activeaza,orice portar,sau liftiera stie mult mai mult decat Turcana.Nu merita a fi luata in seama,alaturi de Grinda,doamna Lighean,alte bucatarese ,ciocli si cantareti la frunze taiate, peneliste.

Adauga un comentariu