National

Raluca Turcan, despre creșterea salariului minim pe economie: „1,6 milioane de români sunt încadraţi cu salariul minim”

Publicat: 13 mai 2021
raluca turcan tine un discurs in camera deputatilor
Raluca Turcan susține că în România salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani

Raluca Turcan a făcut recent niste declarații în care a vorbit și despre creșterea salariului minim pe economie. Potrivit acesteia, în România salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani iar momentan sunt angajați aproximativ 1,6 milioane de oameni cu astfel de salarii.

Raluca Turcan a transmis că nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit, mulți dintre angajați acceptând fie plătiţi „la negru sau la gri”.

Raluca Turcan, despre creșterea salariului minim pe economie

Ministrul Muncii a anunțat că România  are aproximativ 1,6 milioane de lucrători care au salariul minim pe economie. Numărul acestora fiind de cinci ori mai mare decât în urmă cu cinci ani.

„Există o realitate pe care trebuie să o acceptăm: în România a crescut, în ultimii cinci ani, de cinci ori numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie. Ceea ce înseamnă că, unu: salariul minim este în mare parte văzut de către mediul economic ca un element de competitivitate, de stimulare şi nu ca pe un instrument de asigurare a unui trai decent pentru angajaţi. De asemenea, e clar că această creştere a numărului de angajaţi cu salariul minim vine şi dintr-o incapacitate a mediului economic de a susţine constant o majorare a salariului minim mai consistentă, pentru că dacă această majorare a salariului minim se face superficial, rişti ca un angajator să concedieze în loc să opereze o majorare a salariului minim. În acelaşi timp da, cred că şi dialogul social trebuie să fie unul mai eficient”, a declarat ministrul Muncii, marţi seară, la Realitatea Plus.

Totuși ministrul a atras atenția că nu toți salariații care au pe cartea de muncă acest salariu minim pe economie primesc acest venit. Din punctul ei de vedere acest lucru este unul negativ, contraproductiv faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi „la negru sau la gri”.

Turcan afirmă că se îngrijorează la salariul minim, mai ales în contextul în care există la nivel european discuţii despre definirea unui nivel a acestui salariu.

„Există deja o propunere de Directivă a Comisiei Europene prin care să se stabilească un nivel definit al fixării salarului minim, ceea ce în România în momentul de faţă nu cred că este posibil. Pe de altă parte, eu cred că atunci când luăm în calcul nivelul salariului minim discuţiile între părţile sociale, angajaţi şi angajatori, trebuie să fie mult mai intense, trebuie să luăm în calcul nişte factori care să aducă puterea de cumpărare în discuţie odată cu salariul minim, pentru că în România, din nefericire, sărăcia în muncă este peste media europeană”, a adăugat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, despre despre efectele pandemiei

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, susține că femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbații. Numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaților șomeri cu 16%, spune ministrul.

Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privința egalității de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească și reducerea inegalității de gen pe piața muncii, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ea susține că, potrivit datelor INS, numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaților șomeri cu 16%.

„Și putem lega aceste date de altele, tragice, vizând creșterea cazurilor de abuz și violență domestică împotriva femeii în primele 9 luni ale anului trecut, perioada marcată de lockdown”, a mai scris Turcan pe rețeaua de socializare.

Comentarii
  • Abia acum a descoperit asta?
    Astept ziua, anul, secolul, cand va descoperi ca salariul minim este numai pe hartie, si ca restul de bani pana la salariul real sunt incasati la negru.

  • daca exista o piața a muncii rezulta ca munca este o MARFA ! Oare politica de salarizare pe plan național este adevarata frana in bunastarea ,,oamenilor muncii,, O Romanie pornita pe drumul Capitalismului lipsita tocmai de CAPITAL financiar și mai apoi de capitalul uman prin politicile dezastroase de așa zisa ,,restructurare,, și privatizare economica cu o industrie devenita un morman de fiare vechii lăsand salarizarea in seama așazisei negocieri intre angajat și angajator ceea ce face ca majoritatea sa fie SCLAVA salariului minim pe economie ! De unde bani pentru pensii ,alocații educație sanatate și mai ales investiții !

Adauga un comentariu