National

Raluca Turcan, dezvăluire neașteptată: „Pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument politic”

Publicat: 07 iun. 2021
Raluca Turcan îmbrăcată în albastru
Raluca Turcan a făcut declarații de presă după ce a predat mandatul noului ministru al Muncii, Marius Budăi

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, susține că este necesară o lege a pensiilor, care să reziste zeci de ani, punctând că predictibilitatea constă în formula de calcul.

Luni seară, 7 iunie, Raluca Turcan a vorbit la B1 Tv despre o lege a pensiilor, care să se mențină ani de-a rândul. Ea a explicat că reforma sistemului are două componente – cea legislativă, despre care spune că va avea în vedere toți factorii de contributivitate în decursul muncii, și cea tehnică.

Aceasta a fost întrebată când este gata legea pensiilor, iar răspunsul a fost următorul:

„Acum, cerințele din PNRR sunt legate de proiectul pe care noi le-am demarat și am găsit deschidere la Comisia Europeană să susțină această reformă a unui serviciu public vital în România. Nu ne-au cerut ei, ci noi am spus că nu mai putem merge așa cum s-a construit sistemul de pensii în România și că avem obligația și voința să facem reformă. Acest proces are două mari componente. Una legislativă, la care lucrăm și unde pe fond, în calculul pensiilor, intenționăm să găsim o formulă astfel încât să se aibă în vedere toți factorii de contributivitate în decursul muncii. În felul acesta, pensiile mici vor crește mai mult, se va reduce decalajul dintre cea mai mică pensie și cea mai mare pensie, încercând să menținem un cuantum sustenabil pentru plata pensiilor pe termen lung în România”.

Raluca Turcan dorește digitalizarea dosarelor de pensii

Despre partea tehnică a reformei, Raluca Turcan a subliniat că aceasta constă în digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Până în acest moment, sunt aproape 320.000 de dosare evaluate și acest proces va continua în paralel cu pregătirea legii, undeva până la mijlocul anului viitor.

„Partea tehnică, pe care noi am demarat-o, de asemenea, fără să ne ceară nimeni, constă în digitalizarea tuturor dosarelor de pensii. Noi am început cu propriile noastre resurse, am făcut un soft in-house, am gândit toate detaliile pentru a putea introduce elementele necesare din dosarele de pensii ale oamenilor. Până acum, avem deja aproape 320.000 de dosare evaluate și acest proces va continua în paralel cu pregătirea legii, undeva până la mijlocul anului viitor, astfel încât să putem să digitalizăm în perspectiva, apoi, a impunerii noi formule de calcul a pensiei și să ajungem la recalcularea pensiilor”, a adăugat ministrul Muncii.

Raluca Turcan: „De ce la noi nu s-ar putea, și în alte țări se poate?”

Întrebată dacă se poate ajunge la o asemenea predictibilitate, luând în calcul faptul că sistemul depinde de cine contribuie, ea a precizat: „Predictibilitatea constă în formula de calcul a pensiilor. Lipsa de responsabilitate a fost că de la an, la an se gândeau să mai schimbe condițiile de pensionare și ajungeam ca într-un an oamenii să se pensioneze în anumite condiții, în anul viitor oameni cu aceleași condiții de muncă precum cei care s-au pensionat anterior ajungeau să aibă o altă pensie, ceea ce înseamnă inechitatea. Noi la asta ne referim, nu la aceeași sumă plătită pentru pensie”.

„De ce la noi nu s-ar putea, și în alte țări se poate? De ce în toate țările Uniunii Europene, în materie de pensii, există o predictibilitate pentru minim 20-30, chiar mai mult, 50 de ani? La noi, v-am spus, pensiile au fost, din nefericire, văzute ca instrument politic. Politicienii și-au lăsat o marjă, mai ales în Parlament în ajun de alegeri, și se gândeau, `ah, oare cum să mai câștigăm niște voturi din regiunea aceea a țării, hai să băgăm condiții speciale de pensionare`, și avem acum regiuni în țară unde sunt condiții speciale de pensionare”, a mai spus ministrul Muncii.
Adauga un comentariu