Sanatate

Rană pe col: Cauze, simptome și tratament

Publicat: 10 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rană pe col Cauze simptome și tratament
Colul uterin (cervixul) este partea cea mai de jos a uterului, care se extinde înspre vagin.

O rană pe col poate să scape neobservată mult timp, deoarece colul uterin nu prezintă un număr foarte mare de receptori de dureri. Astfel că, simptomele își pot face apariția destul de târziu.

Colul uterin (cervixul) este partea cea mai de jos a uterului, care se extinde înspre vagin. Pe parcursul travaliului, colul se dilată, pentru a-i permite bebelușului să treacă prin canalul endocervical. La fel ca în cazul oricărui țesut din corp, colul uterin poate să se inflameze din numeroase motive.

Rana pe col, cunoscută și ca cervicita, reprezintă o inflamație, provocată de cele mai multe ori de o infecție. Cauzele sunt multiple: traumatisme obstetricale apărute în timpul naşterii (rupturi ale colului), intervenţii şi manevre medicale la nivelul colului, utilizarea contraceptivelor locale, utilizarea dispozitivelor intrauterine sau a tampoanelor interne, contacte sexuale neprotejate şi cu parteneri multipli etc.

o femeie în lenjerie intimă care ține mâinile pe abdomen
Rana pe col, cunoscută și ca cervicita, reprezintă o inflamație, provocată de cele mai multe ori de o infecție.

Rana pe col: Simptome

Deși poate trece mult timp fără să fie observată, rana pe col se manifestă prin scurgeri vaginale frecvente, care au o culoare gălbuie și un miros neplăcut. Uneori, aceste scurgeri sunt însoțite de sângerări după contactul sexual sau de sângerări între menstruații.

De regulă, nu apar dureri locale sau febră, dar își pot face apariția durerile lombare, dismenoreea (absența menstruației), dispareunia (durere la contactul sexual) și menoragiile (menstruaţii abundente).

Evoluția cervicitei durează mai mulți ani și, dacă nu este tratată la timp, poate determina apariția unor complicații la alte organe pelvine din zona respectivă. În plus, cervicita poate crește riscul de cancer de col uterin.

Prin urmare, este necesar ca această afecțiune să fie tratată din timp.

o femeie speriată la ginecolog
Deși poate trece mult timp fără să fie observată, rana pe col se manifestă prin scurgeri vaginale frecvente, care au o culoare gălbuie și un miros neplăcut.

Diagnostic și tratament

Cervicita poate fi diagnosticată în urma unui control ginecologic amănunțit. Acesta poate cuprinde istoricul clinic medical al pacientei şi examinarea pelviană. De asemenea, afecțiunea poate fi depistată și în urma unui test Papanicolau, prin prelevarea unei lame de secreţie vaginală.

Tratamentul constă în înlăturarea infecției și poate fi local sau medicamentos. Tratamentul local se face cu ajutorul irigațiilor sau ovulelor, iar tratamentul medicamentos cuprinde antibiotice, antifungice sau antivirale, luate pe cale orală.

În cazul în care sunt observate anumite modificări, pacientei i se recomandă să facă o colonoscopie, o examinare a colului cu ajutorul unui microscop special și să se testeze pentru HPV. Dacă apare riscul unei leziuni precanceroase sau dacă există suspiciune de cancer, se recurge la biopsie.

În situația în care examenul Papanicolau și biopsia arată leziuni precanceroase, este indicat tratamentul chirurgical.

În prezent, cauterizarea leziunii este o procedură la care nu se apelează foarte des, decât în anumite situații. De exemplu, atunci când o rană veche și profundă nu a răspuns tratamentului sau nu s-a cicatrizat. Acest lucru se întâmplă deoarece prin cauterizare colul se va reface pentru o anumită perioadă de timp, însă cauza nu dispare şi poate genera noi leziuni. Astfel că, identificarea și tratarea la timp a cauzei sunt foarte importante.

Așadar, pentru a preveni rana pe col, este necesar să aveți un stil de viață echilibrat și să mergeți anual la controale medicale, care vă pot salva viața.

o discuție dintre un medic și un pacient
Cervicita poate fi diagnosticată în urma unui control ginecologic amănunțit.
Adauga un comentariu