National

Raport ONU: Insurgenti prorusi din estul Ucrainei sechestreaza, tortureaza si ucid populatia locala

Publicat: 18 iun. 2014
1

Insurgenti prorusi din estul Ucrainei comit acte de tortura, crime, sechestrari de persoane si detentii arbitrare, astfel de incalcari grave ale drepturilor omului fiind indreptate impotriva intregii populatii, nu doar impotriva activistilor, politicienilor si ziaristilor neagreati de separatisti, se atrage atentia intr-un raport prezentat miercuri de ONU si preluat de agentia EFE, informeaza Agerpres.

Acesta este al treilea raport intocmit de Inaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), care a desfasurat in estul Ucrainei o misiune compusa din 34 de observatori. Ei au constatat ca ‘in aceasta regiune domneste o atmosfera constanta de intimidare si teama’ ce a obligat 20.000 de localnici sa-si abandoneze caminele, conform ultimelor date ale ONU, alte estimari vorbind despre 30.000.

Citeste si CRIZA DIN UCRAINA: Presedintele Petro Porosenko va anunta in curand o incetare a

‘Multe persoane refugiate denunta atacuri si acte de intimidare comise tot mai frecvent de activisti impotriva celor cunoscuti pentru pozitiile lor pro-ucrainene’, se subliniaza in textul ce face referire la perioada 7 mai – 7 iunie, cand s-a inregistrat o degradare continua a situatiei.

In plus, pe langa cei care si-au parasit deja locuintele mai exista si multi altii care doresc sa o faca, dar nu pot pentru ca grupurile arme nu le permit ori se tem de atacurile acestora. Potrivit lui Gianni Magazzeni, reprezentantul OHCHR care a prezentat raportul, au fost cazuri de persoane asasinate cu sange rece la punctele de control pentru simplul motiv ca au incercat sa paraseasca zone unde se desfasurau lupte.

Citeste si Jurnalisti rusi, UCISI in UCRAINA

‘Prezenta indivizilor inarmati si a armamentului au sporit’ in regiunile Donetk si Lugansk, au mai remarcat observatorii ONU, in raport mentionandu-se ca reprezentantii (asa-numitei) Republici Populare Donetk au recunoscut ca in gruparile lor armate se regasesc si combatanti sositi din Rusia. Printre acestia din urma se numara rusi proveniti din Cecenia sau din alte parti ale Caucazului de Nord.

In raport se mai precizeaza ca luptele din estul Ucrainei s-au soldat pana in prezent cu moartea a cel putin 356 de persoane, dintre care 14 sunt copii, cifra ce include bilantul de 257 de morti difuzat de Ministerul ucrainean al Sanatatii. Nu se stie exact cati sunt militari si cati sunt civili. Au fost contabilizate de asemenea 222 de rapiri, 4 dintre cei sechestrati pierzandu-si viata, iar in prezent se mai afla in captivitate 81 de persoane. Multi dintre cei sechestrati si eliberati ulterior au declarat ca au fost supusi unor tratamente degradante, torturilor, au ajuns la munca fortata, existand si cazuri de executii sumare, a subliniat Gianni Magazzeni.

Citeste si Ucraina: Presedintele Porosenko ordona armatei sa preia controlul total asupra

Adauga un comentariu