Actualitate

Raport trimis la DNA! Directorul penal care se credea invincibil a fost incoltit

Publicat: 18 nov. 2013
1

@ Sef peste apele din Moldova, Corneliu Cretu face ce-l taie capul in institutia pe care o conduce @ A reusit performanta de a concesiona un lac, in aceeasi perioada, la doua firme, iar uneia dintre acestea, chiar prin incredintare directa @ Unei firme i-a concesionat un lac considerat rezervatie naturala @ Corpul de control al Ministerului Mediului a demonstrat, prin raportul intocmit cu ocazia verificarilor, ca directorul Cretu a incalcat flagrant legea cu aceste concesionari @ Raportul a ajuns si la DNA @ Cazul a fost prezentat parlamentarilor si se pare ca lui Corneliu Cretu incepe sa-i tremure scaunul

„Latifundiarul”, asa este cunoscut printre angajatii de la Administratia Bazinala de Apa (ABA) Prut-Barlad. Si asta pentru ca tot ce inseamna luciu de apa in zona Moldovei este considerat ca facand parte din propria mosie. Lucrari de reparatii, de ameliorare a cursurilor de apa, de concesionare a lacurilor sau iazurilor, toate trec prin mana directorului Corneliu Cretu, care dicteaza castigatorul dupa „pohta” inimii sau a interesului personal. Asa se face ca a reusit „performanta” de a concesiona pana si lacurile considerate rezervatie naturala. Una din firmele pagubite de Corneliu Cretu s-a plans judecatorilor ca a pierdut peste 300 de miliarde de lei vechi.

Pe data de 29 mai 2013, cotidianul BUNA ZIUA IASI publica o ancheta referitoare la abuzurile comise de directorul Corneliu Cretu. Toata povestea pentru care Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad ar putea fi obligata acum sa plateasca aceasta suma colosala a inceput in anul 2007. Pe data de 15 martie 2007 a fost publicat anuntul licitatiei privind valorificarea pentru piscicultura a acumularii Tungujei, din judetul Vaslui. Pe 18 mai 2007, licitatia a fost castigata de societatea Dalis SRL, care a oferit suma de 25.250 lei pe an. La zece zile de la luarea in primire a barajului, administratorul firmei SC Mantanova SRL Vaslui a venit cu sapte agenti de paza, sustinand ca, de fapt, ei sunt adevaratii administratori ai acumularii. A fost un scandal care s-a stins doar dupa ce au fost folosite arme de foc. Cei de la Mantanova au ramas pana in prezent administratorii acumularii, dupa mai multe litigii in instantele de judecata. Pentru a rezolva situatia aberanta care se crease, prin care a fost atribuit, prin licitatie, un luciu de apa ce era in posesia unei alte firme, cei de la Directia de Ape au gasit o rezolvare si mai tampita. Pe 8 mai 2008, a fost modificat contractul initial.

Societatii Dalis SRL i-a fost atribuita acumularea Parcovaci, fara nicio alta licitatie. Problema si mai mare este ca acumularea de la Parcovaci este situata intr-o rezervatie naturala! Practicarea activitatilor de acvacultura si piscicultura este absolut interzisa intr-o rezervatie naturala, insa cei de la Directia de Ape se pare ca n-au stiut acest lucru. In acest context, pe data de 24 septembrie 2010, reprezentantii Garzii Nationale de Mediu au efectuat un control acolo si au interzis practicarea acvaculturii si pisciculturii, pentru ca toata zona este rezervatie naturala. Astfel, s-au purtat tratative pentru ca firma Dalis sa preia o alta acumulare, cea de la Catamaresti, care era libera in acel moment. Numai ca in baza unor intelegeri, acea acumulare a ajuns in administrarea unei alte firme.

Se strange latul

Pana si reprezentantii Guvernului Romaniei, care l-au cercetat pe Corneliu Cretu, au stabilit ca acesta a savarsit abateri, insa nimeni nu a luat vreo masura impotriva lui.

Anul trecut, in urma unor sesizari, la ABA Prut-Barlad a venit o echipa a Corpului de Control al Ministerului Mediului si Padurilor. Cei trei consilieri au analizat documentele si au ajuns la concluzia ca „in cazul luciurilor de apa de la Parcovaci si Tungujei, ABA Prut-Barlad a incalcat prevederile legale privitoare la modalitatea de inchiriere a acestora”, dupa cum este scris in raportul final al controlului. Mai mult, consilierii au demonstrat ca firma Dalis a fost singura care a platit redeventa, celelalte fiind „scutite” de la plata.

Acum insa, pare ca se strange latul in jurul gatului lui Cretu. Toate aceste abuzuri ale directorului sustinut de baronul liberal Relu Fenechiu au ajuns pe masa parlamentarilor.

Deputatul PSD Sorin Iacoban a adus acest caz in atentia parlamentarilor, prin declaratia sa politica „Viitura de ilegalitati la ABA Prut-Barlad”. Dupa ce a facut o sinteza a deficientelor activitatii manageriale a lui Corneliu Cretu, Sorin Iacoban a declarat ca „tocmai din aceasta cauza, imi asum initierea unei comisii parlamentare de ancheta, care sa verifice in amanunt situatia de fapt si toata documentatia de drept necesara pentru a putea stopa, intr-un mod eficient, viitura de ilegalitati de la ABA Prut-Barlad”. „Mentionam ca pe perioada controlului, domnul director Corneliu Cretu nu a fost prezent la sediul ABA Prut-Barlad, fiind in concediu, si nu a putut fi contactat pe telefonul mobil deoarece, sustin angajatii, a fost plecat din tara”, este scris in raportul Corpului de Control al Ministerului Mediului si Padurilor. Ieri, directorul Corneliu Cretu nu era la sediul institutiei si nici nu a putut fi contactat pe telefonul mobil.

Comentarii
  • La puscarie te-n gura de mos tupeist si libidinos!!!
    Cu tot cu slugile de Musteata, Pavel, Buinceanu, Boiboreanu…
    Bulangii pusi doar pe cioarda..

  • cati dinozauri mai sunt in institutiile statului si ce fata de prostalani au … ce cauta nea buleasca asta la conducere ? numai spagi ,afaceri banoase ….etc la anii astia doar asta il poate tine acolo in loc sa stea cu nepotii intr-un parc …..mai bine la puscarie ca na !

  • fute-m-as in gura ta directorasule de kakat, boarfa fenechiista increngaturile fenechiste care au jefuit romania, in pamant la 10 m adancimeeeeeeeeee

  • D-le cretu daca plecati intr-un loc racoros…luati-l si pe cumnatul..cercelus sa nu se mai chinuie prin posturi de directori ca nu-s compatibile cu asa cantitate mare de prostie care zace-n dumnealui!!!

  • De abia astept sa il vad pe Boul ala mare si prost Gabi Musteata cu tot clanul lui cum isi iau fraieri medicale si o sa stea prin medicale cand sunt anchetati de DNA! Fututilor o sa va vina randul si voua, asa cum lea venit lui Morosanu NELUTZU si lui Pantiru ROBERTAS si lui CURRRCUVETELE ala de CHIRUTA Roxana

Adauga un comentariu