International

Raportul anchetei privind Donald Trump si Rusia, dat publicitatii: „Dumnezeule, e sfarsitul presedintiei mele”

Publicat: 18 apr. 2019
1

Raportul procurorului special Robert Mueller, care a anchetat posibila implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016 din SUA a fost dat publicitatii. Documentul, care contine si multe pasaje cenzurate, are drept concluzie, potrivit procurorului general al SUA, faptul ca echipa de campanie a lui Donald Trump nu a avut legaturi cu Rusia. Raportul contine insa si citate savuroase.

"Dumnezeule, e teribil! E sfarsitul presedintiei mele! Sunt nenorocit!". Potrivit raportului, aceasta a fost reactia lui Donald Trump in momentul in care a fost demarata o ancheta privind posibila implicare a Rusiei in alegerile prezidentiale din 2016.

”Game over”

Raportul lui Robert Mueller a fost dat publicitatii, cu ocazia unei conferinte de presa a Procurorului General al Statelor Unite. William Barr a transmis ca ideea principala a raportului e ca Donald Trump si stafful sau de campanie nu au colaborat cu Rusia.

"Dupa cum veti vedea, raportul Consilierului Special mentioneaza ca ancheta nu a stabilit ca membrii stafului de campanie a lui Donald Trump au conspirat sau coordonat actiunile cu cele ale Guvernului Rusiei, in activitatea acestuia de implicare in alegeri", a declarat William Barr.

Avocatii lui Donald Trump au calificat raportul drept o victorie totala a actualului presedinte, dupa o ancheta care a durat 2 ani. La randul sau, Donald Trump a celebrat pe Twitter, postand o fotografie cu mesajul "Game over", Jocul s-a sfarsit.

Trump a vrut demiterea lui Mueller

Insa, potrivit procurorului general al SUA, raportul contine 10 momente in care Donald Trump este suspectat ca a obstructionat justitia americana, pentru a pune capat anchetei. Unul dintre acestea a fost incercarea Presedintelui SUA de a-l demite pe seful anchetei, Robert Mueller, spune BBC. In conferinta de presa insa, procurorul general, care a fost numit in functie de Donald Trump, a transmis ca aceste probe nu sunt suficiente pentru a lansa acuzatii la adresa liderului de la Casa Alba.

„Am ajuns la concluzia ca dovezile furnizate de Consilierul Special nu sunt suficiente pentru a stabili ca Presedintele este vinovat de obstructionarea justitiei", a transmis William Barr.

Drept reactie la publicarea raportului, democratii au cerut ca procurorul Robert Mueller sa depuna marturie in Camera Reprezentantilor, pentru a aduce lamuriri cu privire la concluziile raportului sau de ancheta. Documentul publicat are 448 de pagini, insa contine si numeroase pasaje cenzurate.
Comentarii
Adauga un comentariu