Actualitate

Raportul de revocare a lui Augustin Lazar a primit aviz negativ. CSM a publicat motivarea

Publicat: 22 nov. 2018
1

CSM a motivat avizul negativ dat in cazul revocarii procurorului general Augustin Lazar.

Raportul ministrului Justitiei privind activitatea manageriala a procurorului general nu respecta dispozitiile legale in vigoare, standardele internationale si nationale in materia activitatii Ministerului Public si contravine directiei jurisprudentiale conturate atat de organismele internationale, cat si de Curtea Constitutionala a Romaniei, arata Sectia pentru procurori a CSM in motivarea avizului negativ dat in cazul propunerii lui Tudorel Toader de schimbare din functie a lui Augustin Lazar.

Sectia precizeaza ca decizia 45/2018 a Curtii Constitutionale, in analiza constitutionalitatii articolului I punctul 112 cu referire la articolul 62 indice 1 din legea pentru modificarea si completarea Legii 303/2004, privind limitarea imposibilitatii judecatorului si procurorului la functiile de demnitate publica, realizeaza o expunere exhaustiva a ceea presupune limitarea activitatii procurorului cu orice alta putere publica, instituirea si mentinerea unui statut neutru si impartial al persoanelor care desfasoara activitatea in cadrul Ministerului Public.

'Curtea reaminteste cu ocazia aceleiasi analize ca procurorii fac parte din autoritatea judecatoreasca, iar cu privire la acestia legiuitorul constituant a dorit crearea unui statut care sa le permita mentinerea unei echidistante fata de activitatea puterii legislative sau executive', se mentioneaza in motivare. Sectia pentru procurori considera ca legiuitorul constituant a ales sa stabileasca, in cuprinsul articolului 132 din Constitutie, exercitarea activitatii de catre procurori sub autoritatea ministrului Justitiei si nu sub controlul acestuia, singura forma de control admisibila fiind cea a controlului ierarhic. 'Intre ministrul Justitiei si procurorii din cadrul Ministerului Public neexistand o forma de subordonare ierarhica, o colaborare intre ministrul Justitiei si procurori fiind una inter-institutionala si nu intra-institutionala, evaluarea activitatii acestora nu s-ar putea realiza decat prin intermediul unor persoane care sa indeplineasca acelasi tip de activitate analizata si de Curtea Constitutionala in decizia amintita, esenta activitatii procurorului constand in aplicarea si interpretarea juridica a legii si in conducerea si controlul activitatii de urmarire penala si fiind independenta de activitatea ministrului Justitiei sau a aparatului Ministerului Justitiei', noteaza Sectia pentru procurori.

Amintim ca sectia pentru procurori a CSM a dat, luni, un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general, Augustin Lazar.  

„In sedinta din data de 19 noiembrie 2018, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ solicitarea ministrului Justitiei privind revocarea din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a domnului Augustin Lazar. Hotararea Sectiei pentru procurori va fi motivata si transmisa Ministerului Justitiei", preciza luni, intr-un comunicat, CSM.

Toader, precizari la CSM

Amintim ca Tudorel Toader a prezentat, luni, in cadrul Sectiei pentru procurori a CSM, motivele pentru care solicita revocarea din functie a procurorului general Augustin Lazar.

„Procurorul general, in momente cheie, importante, a fost ba in China, ba in Africa de Sud, ba in alta parte. Va provoc sa va dovedesc faptul ca va place functia de general si e firesc probabil, dar in acelasi timp ati delegat foarte multe atributii de serviciu. Le-ati delegat fara sa le exercitati. Ati spus ca aveti un adjunct care se ocupa. In planificarea activitatii dumneavoastra nu este trecuta si aprobarea pe mandatele de siguranta nationala, din care nu stiu daca ati semnat ceva in toata perioada si ati lasat pe altul. Dumneavoastra probabil ati semnat doar prin exceptie", a spus Toader, in timpul sedintei.

Adauga un comentariu