Secretele istoriei

Rascoala Nika

Publicat: 13 ian. 2015
3

Rascoala Nika (532) a avut loc in capitala Imperiului Bizantin, in timpul domniei lui Iustinian I si a sotiei acestuia, Teodora. Aceasta rascoala isi ia numele de la strigatul rasculatilor: Nika (in greaca = victorie) si a fost provocata de o imprudenta a imparatului bizantin. Pe timpul acestuia, in Constantinopol existau doua factiuni politice rivale, cea a Albastrilor si cea a Verzilor, care isi luau numele de la culoarea carelor cu care concurau in Hipodrom.

Datorita unei antipatii mai vechi a Teodorei, imparatul ii favoriza constant pe Albastri, intr-atat incat acestia ajunsesera sa comita acte de vandalism si sa fie temuti de oricine li se impotrivea, stiind ca sunt protejati de basileu.

Vezi si Rascoala de la Hotin

Intr-o incaierare, au fost capturati de garzile imperiale mai multi insurgenti, dintre care doi au ramas neeliberati si care au fost mai apoi spanzurati. Unul din acestia apartinea Verzilor, iar celalalt Albastrilor, astfel ca cele doua factiuni s-au vazut deopotriva amenintate si au creat o alianta. In aceasta a intrat intreaga populatie din Constantinopol, cerand abdicarea lui Iustinian si arzand aproape un sfert din oras in cele sase zile cat a durat rascoala. In incendiu au fost curpinse spitale, cu pacientii inca internati, biserici, o parte a Palatului Sacru, administratii si azile. Rascoala nu a incetat decat in urma interventiei armatei, conduse de generalul Belisarius, care a ucis peste 30000 de oameni, apartinand ambelor partide.

Vezi si Rascoala din Tambov

Armata a surprins multimea adunata in Hipodrom in jurul celui pe care voiau sa il proclame imparat, Hepatius, un senator, fiul fostului imparat Anastasiu I. Dupa incetarea luptelor, executiile au continuat, din ordinul imparatului, in randurile suspectilor de crime sau razvratire, acest val de executii prinzandu-l si pe Hepatius, care incercase, fara izbanda totusi, sa opreasca rascoala.
Adauga un comentariu