Economic Local

Rasele de vaci aduse din străinătate care le pot aduce profit de zeci de mii de euro fermierilor din Iași. Au plătit pe un singur exemplar 1.000 de euro

Publicat: 21 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rasele de vaci aduse din străinătate care le pot aduce profit de zeci de mii de euro fermierilor din Iași. Au plătit pe un singur exemplar 1.000 de euro
Rasele de vaci Montbeliarde, aduse din străinătate, ar putea popula fermele din Iași în următoarea perioadă

Fermierii din Iași se orientează spre rasele de vaci aduse din străinătate pentru a avea profituri mari într-un timp scurt. Aceștia plătesc mai mult pentru un exemplar, comparativ cu rasele românești, dar susțin că vor scoate banii investiți, dar și profit în numai câțiva ani de la investiție. Crescătorii de vaci din Iași testează rasele aduse din Franța, vacile Montbeliarde, care sunt recunoscute pentru producția mare de lapte

Rasele de vaci autohtone crescute pentru producția de lapte sunt înlocuite cu cele aduse din străinătate, care nu necesită îngrijiri speciale, dar le pot aduce profituri mai mari fermierilor. Astfel, în ultimii ani au început să fie populate și fermele din Iași cu vaci aduse din afara țării, indiferent că sunt crescute pentru lapte sau carne. Dacă vacile Black Angus sunt deja cunoscute crescătorilor din Iași, fiind deja sute de exemplare în județ, rasa de vaci Montbeliarde, adusă din Franța, crescută pentru producția de lapte, apare și în fermele din județ.

Vacile Montbeliarde sunt rasele de vaci aduse din străinătate care le pot aduce rapid profit fermierilor din Iași

Unul dintre fermierii din Iași care are deja un efectiv de 70 de vaci Bălțata Românească și vrea să își încerce norocul și cu cele din rasa Montbeliarde este Florin Macarie. Acesta a adus 10 exemplare pe care se bazează că îi vor aduce o producție mare de lapte.

„Mă aștept la o producție de cel puțin 50 de litri, pe zi, în contextul în care media rasei este de 28 de litri, pe zi. Într-adevăr, dacă vacile au o producție mai mare, durata de viață este mai mică, sunt mai sensibile. La rasele românești producția este mai mică, un sfert față de cele Montbeliarde. Noi acum vrem să vedem dacă se adaptează climei, dacă au producția la care ne așteptăm. Dacă suntem mulțumiți, mai luăm câteva exemplare. Dacă nu e convenabilă creșterea lor, renunțăm, rămânem numai pe Bălțate, cum avem și acum. Noi avem contract cu un procesator, de aceea ne bazăm pe o anumită producție”, spune fermierul din Iași.

Fermierii din Iași vor să aducă vacile din rasa Montbeliarde pentru că sunt recunoscute pentru producția mare de lapte

Un alt crescător din Iași care a auzit de aceste rase de vaci și vrea să aducă în ferma sa câteva exemplare este Mircea Stan. Fermier care exploatează peste 300 de hectare de teren agricol, crește 60 de vaci mixte, pentru lapte și carne, ieșeanul a discutat deja cu un furnizor pentru 15 junici.

„Costă mai mult un exemplar față de rasele autohtone, dar am calculat și pot face profit din creșterea lor. Nu știu dacă așa va fi. Furajarea este aproape la fel cu cea de la vacile românești, se pot adapta climei noastre și dacă primul an va fi mulțumitor, voi încheia contract cu un procesator pentru a vinde laptele”, spune fermierul care a plătit 12.000 de euro pentru vacile aduse din străinătate.

Crescătorii din Iași mai au în ferme un efectiv de 70.000 de bovine, aproape jumătate față de acum 10 ani

Efectivul de vaci din Iași a scăzut semnificativ în ultimii ani. Potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) în Iași, mai sunt 70.000 de bovine, extrem de puține în comparație cu efectivul de acum 10 ani, când erau înregistrate la Iași 160.000 de bovine. Din cele 550.000 de ovine au mai rămas 300.000, iar la caprine, numărul nu s-a redus drastic. Astfel, acum sunt 52.000 de capete, cu aproape 3.000 mai puține față de acum 10 ani.

Crescătorii de ovine și caprine din Iași primesc avansul din subvenții de la APIA în valoare de minimum 3.000 de lei

Crescătorii de ovine și caprine din Iași încasează, începând cu data de 16 octombrie 2020, avansul din subvențiile acordate în campania APIA. Avansul din subvenții de la APIA reprezintă 70 la sută din suma de 17,92 de euro pe cap de animal, respectiv 12,544 euro pe cap de animal. Fermierii din Iași vor primi 61,052 lei pe cap de animal și trebuie să aibă minimum 150 de capete în ferma de ovine. În cazul crescătorilor de capre sunt eligibile la plată fermele cu peste 50 de capete.

Adauga un comentariu