News Flash:

Raspunderea administratorilor societatilor comerciale

24 Iunie 2008
1801 Vizualizari | 0 Comentarii
Raspunderea administratorilor societatilor comerciale
Administratorul este raspunzator fata de societate pentru nerespectarea obligatiilor care ii revin in baza mandatului incredintat. Ne referim la obligatiile cuprinse in actul constitutiv ori stabilite de adunarea asociatilor, precum si la cele prevazute de art.144, din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale.
In cazul pluralitatii de administratori, legea prevede raspunderea solidara a administratorilor fata de societate pentru nerespectarea obligatiilor referitoare la: realitatea varsamintelor efectuate de asociati; existenta reala a dividendelor platite; existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere; exacta indeplinire a hotararilor adunarii generale; stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.

Pe langa raspunderea pentru faptele proprii, administratorii raspund si pentru faptele prejudiciabile ale altor persoane. Astfel, administratorii raspund fata de societate pentru prejudiciile cauzate prin actele indeplinite de directori sau de personalul incadrat, cand dauna nu s-ar fi produs daca ei ar fi exercitat supravegherea impusa de indatoririle functiei lor.
Raspunderea apartine administratorului caruia ii revenea obligatia de supraveghere a persoanei care a cauzat prejudiciul. Dar raspunderea administratorului are un caracter subsidiar, aceasta avand rol de garantie, neinlocuind raspunderea persoanei care a savarsit fapta cauzatoare de prejudicii. Deci, administratorii raspund numai daca societatea nu a putut recupera prejudiciul de la persoana vinovata.
Daca la intrarea administratorului in functie, acesta constata ca predecesorul sau imediat a savarsit anumite fapte pagubitoare pentru societate, el are obligatia sa aduca cele constatate la cunostinta persoanelor cu atributii de control a gestiunii societatii. In situatia in care administratorul nu-si indeplineste aceasta obligatie, acesta va raspunde solidar cu administratorul care l-a precedat pentru prejudiciul cauzat societatii.
Raspunderea administratorilor fata de societate pentru prejudiciile suferite de aceasta se angajeaza in conditiile dreptului comun al raspunderii civile.
Precizam ca repararea prejudiciului cauzat societatii prin actele administratorului se realizeaza pe calea unei actiuni in raspundere.
In ceea ce priveste raspunderea penala a administratorilor, conform prevederilor Legii nr.31/1990, unele fapte savarsite de administratorii societatii sunt incriminate si pedepsite ca infractiuni (art.271 - 275 din Legea nr.31/1991).
Pentru mai multe amanunte referitoare la raspunderea administratorilor va puteti adresa redactiei cotidianului BUNA ZIUA IASI.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1260 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014148 (s)