News Flash:

Raspunderea parintilor pentru fapta copiilor minori

20 Ianuarie 2009
3564 Vizualizari | 0 Comentarii
Av Razvan A HUTANU
Potrivit prevederilor codului civil, parintii sunt responsabili de prejudiciul cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dansii. Totusi, parintii sunt aparati de aceasta responsabilitate in cazul in care dovedesc ca nu au putut impiedica faptul prejudiciabil. Se impun anumite precizari. Astfel, victima prejudiciului trebuie sa dovedeasca existenta prejudiciului, existenta faptei ilicite a minorului, precum si existenta raportului de cauzalitate dintre fapta ilicita a minorului si prejudiciu.

In aceasta situatie, sunt prezumate de lege urmatoarele conditii ale raspunderii parintilor minorului: existenta faptei ilicite a acestora constand in neindeplinirea ori indeplinirea necorespunzatoare a indatoririlor care le reveneau referitor la supravegherea si educatia minorului; existenta raportului de cauzalitate dintre aceasta fapta ilicita a parintilor si comiterea de catre minor a faptei cauzatoare de prejudicii; existenta vinei parintilor pentru neindeplinirea ori indeplinirea necorespunzatoare a indatoririlor care le reveneau potrivit legii.

Pentru angajarea raspunderii parintilor, copilul trebuie sa fie minor si sa aiba locuinta la parintii sai. Prevederea privind raspunderea parintilor nu isi mai gaseste aplicarea in situatia in care copilul a devenit major inainte de implinirea varstei de 18 ani, prin efectul casatoriei, si nici in cazul persoanelor majore lipsite de discernamant (alienati sau debili mintal).

In cazul in care nu coincide domiciliul minorului cu locuinta acestuia, pentru determinarea raspunderii parintilor se va lua in considerare locuinta si nu domiciliul minorului.

Daca minorul a parasit locuinta parintilor, fara consimtamantul acestora si in timp ce era plecat de la casa parinteasca a savarsit o fapta ilicita cauzatoare de prejudicii, raspunderea parintilor nu poate fi inlaturata, in acest caz, fara o cercetare amanuntita a conditiilor care au determinat parasirea locuintei de catre minor.

In cazul in care minorul se afla temporar in vizita la rude sau la prieteni ori in vacanta in alta localitate, si a savarsit o fapta ilicita cauzatoare de prejudicii, raspunderea parintilor nu poate fi inlaturata, intrucat parintii au datoria de a se preocupa de asigurarea conditiilor de indrumare si supraveghere a copiilor lor minori.

In situatia in care la data savarsirii faptei ilicite de catre minor, parintii sai se aflau in executarea unei pedepse privative de libertate ori erau arestati preventiv, raspunderea parintilor nu se aplica, intrucat acestia se aflau in imposibilitate de a exercita supravegherea minorului.

Daca parintii nu au locuinta comuna, acestia fiind despartiti in fapt sau divortati, pentru fapta minorului va raspunde parintele caruia acesta i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca sau prin simpla invoiala a partilor.

In cazul in care minorul nu avea discernamant la momentul savarsirii faptei, parintii sunt singurii care vor raspunde. Iar in situatia in care minorul a avut discernamant la momentul savarsirii faptei, victima prejudiciului are posibilitatea de a trage la raspundere fie pe minor singur, fie pe parinti singuri, fie impreuna pe minor si parintii acestuia.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2849 (s) | 22 queries | Mysql time :0.165889 (s)